Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 07:58 - Веселякът с нисък ръст и велик талант
Автор: scarlety Категория: Изкуство   
Прочетен: 18859 Коментари: 39 Гласове:
58

Последна промяна: 08.08.2011 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Не е красавец като Брад Пит,нито е висок колкото любимеца ми Джордж Клуни,но пък е чаровен и талантлив-един от най-добрите актьори през последните десетилетия,влязъл в кожата на огромно количество образи.Днес става на цели 74 години!

Дъстин Хофман

"Аз съм веселяк, но това не ми пречи да разбивам табута и да преминавам често границата на възприятието, което хората имат за мен. Предпочитам да се оставя на импулсите си. С годините човек все повече ги потиска. Аз обаче ги следвам и не преча на никого."

image
 
Роден на 8 август 1937 година в Лос Анджелис, в небогато еврейско семейство, чиито предци са емигрирали от Русия или Румъния.

Независимо от яростните протести на родителите си, след завършването на училище той се записва да учи в актьорското студио към театър „Пасадена Плейхаус” (Pasaden Playhouse), където преподавателите в течение на целия курс се опитват да му обяснят, че никога и при никакви обстоятелства няма шанс някой да се поинтересува от актьорските му способности. А днес кинокариерата му продължава вече над 40 години.


image             image

През 1967 година 30-годишният Дъстин Хофман дебютира в киното с филма на Майк Никълс „
Абсолвентът” (The Graduate). Известният режисьор кани младия и неизвестен  Дъстин за ролята, след като вижда актьорските му качества на театралната сцена.
След успеха на „Абсолвентът” Хофман се съгласява на роля в първия американски филм на англичанина Джон Шлезинджър „Среднощен каубой” (по романа на Джеймс Лио Хърлиги, 1969), който неочаквано има феноменален успех. И до днес „Среднощен каубой” си остава единственият филм с категория „X”, получил шест номинации за „Оскар”, от които печели в трите най-важни категории - за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий. За академичната награда за главна мъжка роля са номинирани и двамата изпълнители - Джон Войт и Дъстин Хофман.

Оттогава-насам актьорът е влизал в кожата на огромно количество образи и с несравнимо майсторство е изиграл десетки  роли.


image            image

За ролята си в семейната драма "Крамър срещу Крамър" (1979) Дъстин Хофман печели „Оскар” за най-добър актьор. В по-нататъшния си актьорски път ни показва и големия си комедиен талант в „Тутси" (1982), а за ролята на Реймънд Бабит в драмата на Бари Левинсън „Рейнман" (1988) получава за втори път наградата на Киноакадемията.

През 1989 година е удостоен със специален приз от дирекцията на Берлинския кинофестивал. Американският институт за Кино (AFI) присъжда на Дъстин Хофман наградата си през 1999 година за постижения в областта на киното. Актьорът става двадесет и седмия получател на престижната награда.
Няма да ви отегчавам с цялата филмография тук,че списъкът е много дълъг.Можете да я намерите в Уикипедия.


image          image




Дъстин Хофман е благодарен на съпругата си Лайза,че му е помогнала да даде нов старт на актьорската си кариера. Лайза му подсказала,че е започнал да се държи като пенсионер.Една сутрин отбелязала,че е започнал да носи жилетка,а на следващия ден- жилетка и пантофи. И го уверила,че е по-добре,вместо да се държи като пенсионер,да се залавя за работа.Звездата от "Рейнман,обаче споделя,че винаги е бил домошар."Лягам си преди 10 часа вечерта,а сутрин приготвям закуската и я поднасям на жена си"-заявява актьорът. Бреййй- мъж мечта!:)))


  image


Някои любопитни подробности от биографията на Дъстин:
 Като бъдещ превъзходен актьор с отлично чувство за хумор, докато работел като продавач в магазин за играчки, Дъстин едва не продал сина на своя стар приятел и съквартирант Джийн Хекман, като уверил продавача, че момчето е просто много реалистично изработена кукла.

image *******
 С първата си съпруга Ани Бърн живее 11 г. до 1980, имат
дъщеря. Същата година се жени за Лайза Готсеген, с
която продължава да живее и с която имат четири деца.
Дъстин Хофман присъства в книгата на рекордите Гинес
като най-добрия актьор, пресъздал в един филм
персонаж с най-голяма възрастова разлика. (Героят му в
Little Big Man) е представен от 17 до 121-годишен.



  image        image
На другия ден след завършването на снимките на „Абсолвентът” Хофман подал заявление за отпускане на помощ като безработен.

* * * * * * *
След многото отхвърлени от Хофман роли имало и такива във филми на легендарни режисьори като Ингмар Бергман и Федерико Фелини, а също и главната роля в „
Близки срещи от третия вид” на Стивън Спилбърг.

* * * * * * *
След като не получил „Оскар” и при третата си номинация, Дъстин тъжно отбелязал, че цялата концепция на наградите на Академията е „неприлична, мръсна и гротескна, не по-добра от обикновен конкурс за красота". Когато в края на краищата получил статуетката за филма „Крамър срещу Крамър”, той се трогнал до сълзи, а когато получавал втория си „Оскар”, заявил: „Много съм горд и благодаря на Академията за подкрепата". След което продължил: „Благодаря също и на останалите номинирани за прекрасната им работа, дори и да не са гласували за мен... Аз също не съм гласувал за вас, момчета!"

image     image
 Дъстин Хофман винаги е подчертавал, че е късметлия, защото работи това, за което е мечтал. Но както всяко нещо, и това си има лоши страни... Той споделя, че въпреки всичко малко завижда на "обикновените хора": "Завиждам на хората, които могат просто да се любуват на един залез. Аз го гледам и си мисля как би могъл да бъде заснет." А щастието често се крие в малките неща..


http://www.vbox7.com/play:bd605c9e

 



Гласувай:
58



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Хубав постинг. Приятно напомняне.
08.08.2011 08:11
Хубав постинг. Приятно напомняне.
цитирай
2. ivankalilova - Добро утро, Ади ! Благодаря от ...
08.08.2011 08:50
Добро утро, Ади !
Благодаря от сърце за чудесния постинг!
Желая ти хубав ден!Много късмет и усмивки , през новата седмица!:)))
цитирай
3. iliada - Добро утро ,Скали!:)
08.08.2011 08:51
Браво!
Чудесен актьор !
цитирай
4. vostroto - Скарлети, здравей!:)
08.08.2011 09:09
Харесвам го и аз, още повече, че имам слабост към добрите комедии, и актьорите, които ги осъществяват. Казват, че Хофман успял да засрами дори Робърт Де Ниро, като го нацелувал:))). Е, това говории много:)))
Поздрави!:)
цитирай
5. scarlety - Привет Куш,Или,Ваня и Вострото!:) Успешна седмица на всички!
08.08.2011 09:17
Вострото,ето част от едно интервю на Хофман за въпросното целуване:)))

Писаха, че сте успели да изчервите колегата си Робърт де Ниро?


Д.Х. "Известно е, че той не обича да навлизат в личното му пространство. Затова издебнах момента, прегърнах го и го нацелувах. Яко се изчерви, истина е! После ме питат дали така съм искал да се приближа към персонажа. Не, обяснявам им, исках да се приближа до Де Ниро"
Слагам и снимката в постинга:)))
цитирай
6. анонимен - Незабравими роли има,
08.08.2011 10:55
но беше велик в "Малък Голям човек", защото сякаш играеше себе си. ))))
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - :) Здравей, Scarlety! Много го обичам!
08.08.2011 11:00
Какъв красавец е Брад Пит! Дъстин Хофман е велик актьор. И... "красавец"!!!:) Помня "Туци" и толкова още любими филми с него...:) Благодаря за настроението и хубава седмица на теб!:)
цитирай
8. elinora - Да е жив и здрав мистър Хофман!
08.08.2011 11:06
Голям! :)
цитирай
9. tutankhamon661 - scarlety
08.08.2011 11:51
Голяма работа е.
цитирай
10. makont - Страхотен е, Ади!
08.08.2011 11:57
И аз го обожавам, един от най-красивите грозници. Усмихната седмица!
цитирай
11. kaprizna1 - Честит празник на Дъстин Хофман!
08.08.2011 12:00
Обожавам го!
цитирай
12. scarlety - Въплъщението му в 121 годишен старец беше просто гениално;))) Привет!
08.08.2011 12:04
parasol написа:
но беше велик в "Малък Голям човек", защото сякаш играеше себе си. ))))

Някой беше нарекъл тоя филм "първият брехтовски уестърн":)
цитирай
13. scarlety - Наде,
08.08.2011 12:08
malchaniaotnadejda7 написа:
Какъв красавец е Брад Пит! Дъстин Хофман е велик актьор. И... "красавец"!!!:) Помня "Туци" и толкова още любими филми с него...:) Благодаря за настроението и хубава седмица на теб!:)

Някои са само красавци и разчитат на това,а други са талантливи:) Брад Пит има доста слаби роли и едната красота не му стига.Не може да се сравнява с Хофман!:)
Хубава и слънчева и на теб:)
цитирай
14. scarlety - :)
08.08.2011 12:10
Ели,Тутанкамон,Мая, Капризна,радвам се,че наминахте и че оценявате таланта на Дъстин Хофман!
Усмивки и хубава седмица!:)
цитирай
15. hope17 - Незнам за късметлия,
08.08.2011 12:30
но определено е щастливец. Хофман работи и живее - мечтата си. Това е най-сигурната формула за щастлив живот. Уникален талант и заразително присъствие, това е нещото, с което ме е спечелил за фен много отдавна. Киноактьорите, които са минали през сериозна театрална школа се отличават от останалите, затова и героите, които изграждат, притежават сериозна дълбочина и магнетизъм. Прекрасно, Ади, благодаря ти :)))
цитирай
16. mt46 - Здравей, Скарлетче!
08.08.2011 12:46
И аз съм малко смешен и грозен, почти като Д. Хофман... :))
УсМешна седмица!... :))
цитирай
17. monna - Споделям....
08.08.2011 13:09
Един от големите е....
цитирай
18. megg - Много талантлив и много обичан актьор!
08.08.2011 13:33
Благодаря, Скарлети!
Радостна лятна седмица, усмихната! :))
цитирай
19. giminibilibob - Страхотен е!
08.08.2011 14:26
Не мога да повярвам, че вече е на 74.
Благодаря за интересната статия!
цитирай
20. katan - Поздрави, Ади!
08.08.2011 14:34
Поздрави за постинга и за напомнянето за този голям актьор!
Един от любимите ми актьори.
Незабравими ще останат за мен "Крамър срещу Крамър", "Тутси", "Малък Голям човек" ...
Добър е в различните жанрове.
Има една случка, която никой, никъде не е описал:)))) - преди 3 години малкият ми син се е здрависал с него на Червения килим в Лондон:))).
Имам го документирано:))).
Големият ми син е автор на клипа с тази история:))).
Поздрави отново!
цитирай
21. scarlety - :)
08.08.2011 16:18
Рени,действително е талантлив,чаровен и магнетичен!:) Радвам,се че намина! Прегръдки!:)

Марине,предполагам,че трябва да добавим,че си и талантлив,че е скромно си го подминал:)))

Мона,привет!:)

Мег,хубава и слънчева седмица и на теб!:)

giminibilibob,доста годинки са наистина,но да е жив и здрав! Благодаря и аз!

Катее,това наистина е новина,която нямаше къде да прочета:)) Момчето ти се е докоснало до една звезда:) Ако,можеше да видим клипа...но не смея да настоявам!
цитирай
22. virtu - Така е с великите!
08.08.2011 16:43
Остават любимци за цял живот! :))
цитирай
23. bven - Поздрави за постинга, scarlety!
08.08.2011 17:36
И аз го харесвам много, но не знаех нищо за него, освен филмите му! Хубав ден!:)
цитирай
24. stela50 - Чудесен постинг ,Скали ... Поздравления !
08.08.2011 17:42
Интересни факти , великолепно представяне .
Велик е Дъстин Хофман ,незабравимо присъствие в различни роли .
Да му е честит празника !
цитирай
25. ckarlet - Страхотен актьор! Поздрави и от ...
08.08.2011 19:34
Страхотен актьор!
Поздрави и от мен за постинга!
цитирай
26. 4aiotgluhar4e - Браво! Този постинг е истинско пиршество!
08.08.2011 20:32
Дъстин Хофман е вълшебник от Бога целунат! Няма нещо, което да не може да изиграе. Помня когато за първи път гледах "Крамер срещу Крамер", наложи се да ме подсетят, че трябва да изляза от салона. Огледах се и около мен имаше поне още 15 човека, които също стояха като хипнотизирани. Ето такива актьори могат да ни върнат прекрасното преживяване да гледаш кино в салон, заедно с други хора.
Поздрави, Скарлети! Постингът ти ми е като подарък :)
цитирай
27. scarlety - Добър вечер,приятели!:)
08.08.2011 21:06
virtu, талантът им ги прави велики!

bven,радвам се,ако съм допринесла да научиш нещо повече за актьора!':)

Таня,много дълъг е списъкът с ролите му наистина,някои-великолепни!

Скарлет,благодаря ти и приятна вечер!

Чайче,целунат е навярно:) Винаги попада във филм на прочут режисьор и партньори от първа величина. Но това не го смущава, защото остава без конкуренция. Тяхната слава не пречи на неговата. Той е велик, неповторим и единствен във всичко, което прави и няма граници за неговия талант.
Радвам се,че си приела постинга ми като подарък:)
цитирай
28. анонимен - Не е чак толкова велик.
08.08.2011 22:03
В сравнение с де Ниро и Гиър е аматьор, да не говорим за Ал Пачино.
цитирай
29. monaliza121 - Здравей, мила приятелко!:))
09.08.2011 00:06
Освен наградените филми, много ми хареса и "Последен шанс, Харви". Ако до един голям актьор застане още един, като Ема Томпсън, може да се наслаждаваш на перфектна игра.:))
цитирай
30. mglishev - Страхотен актьор,
09.08.2011 01:49
а на "Тутси" просто цвиля от кеф. Хофман е голям симпатяга.
цитирай
31. scarlety - Добро утро!:)
09.08.2011 06:32
mazohist,аматьор викаш:))) Ми щом си рекъл(а).....:))

Тинч,willkommen:))) Това е последният филм,който гледах наскоро- чудесна романтична комедия и великолепна игра:) Целувки:)

mglishev,тази му роля доказва,че за добрия актьор няма невъзможни неща:)) Не всеки може да те накара да цвилиш от кеф все пак:)))) Поздрав!
цитирай
32. vostroto - :) Скарлети
09.08.2011 16:13
Гледам , че тук правят полукомплимент на любимеца ми Де Ниро!:)
Шъ съ наказваме ми се струва!:))) По - голем от него нема!:)))
И от приятеля му Хофман, разбира се!:)))
Сладко следобедно кафенце, Скарлети!:)
цитирай
33. scarlety - Вострото,
09.08.2011 18:38
То е ясно,че по-голЕм от де Ниро нЕма:)))) Ама защо трябва изобщо да сравняваме големите имена в киното? Има си доста талантливи актьори и славата на един не пречи на славата на другия:)
Следобедното кафенце го пих на плажа и се чудех защо ми е така сладко:))) А то-ти си ми го пожелал:))
Приятна вечер,приятелю!
цитирай
34. vostroto - :)))
10.08.2011 12:17
Охооо, на плажа значи!:))) Че там всичко е сладко:)))
А бе да не правите там някой купон, и аз да изпускам???
Имам чувството, че цЕлото блогонаселение се е преместило на плажа, и само аз кисна тука:)))
Я забъркайте още един коктейл - сега изравям хавайките, идвам и аз!:)))
цитирай
35. scarlety - :)))
10.08.2011 17:04
Коктейлът е забъркан,музиката на max -пристигай!:)
Днес слънцето се крие отвреме навреме,но пак става купон!:)
цитирай
36. darcy - Моите любими филми с него са: „Аб...
11.08.2011 15:16
Моите любими филми с него са: „Абсолвентът“, „Крамър срещу Крамър“ и „Рейнман“. Наистина впечатляващ актьор и чаровен господин.
цитирай
37. scarlety - Дарси,добре дошла!
11.08.2011 16:22
Знам,че само един филм с негово участие и на Уорън Бийти-"Ищар" е претърпял провал( но не съм го гледала)
Чаровник с талант си е Дъстин Хофман!:)
цитирай
38. lubara - Поздрави, scarlety!
30.08.2011 17:06
Първият филм, който съм гледал с Дъстин Хофман, беше " Малък голям човек".
Страхотен филм, бях впечатлен от заряда на този дребен на ръст симпатяга! Голям артист, един от любимите ми.
цитирай
39. scarlety - Привет,Любо!
31.08.2011 12:51
Уникален талант и заразително присъствие, това е нещото, с което ме е спечелил за фен много отдавна. Почти всичките му филми съм гледала,с малки изключения!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1734962
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031