Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 09:00 - "Аз съм Спартак сред робините"
Автор: scarlety Категория: Изкуство   
Прочетен: 21177 Коментари: 39 Гласове:
65

Последна промяна: 20.11.2010 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сещате ли се коя е една от най-ярките, най-колоритните фигури на литературната сцена във Франция през периода между 1830 и 1876 г?Жорж Санд разбира се! Тази изключителна колоритност на писателката, предизвикала още на времето интереса и възхищението на едни и укорите и презрението на други, се дължи, от една страна, на необикновената биография на Жорж Санд, на външната странност на нейния характер и от друга, на дързостта, с която тя защитава своя литературен и човешки идеал чрез едно богато и разностранно творчество.
По време на целия си живот Санд, като личност, е по-популярна от собствените си произведения. Читателите я преоткриват в началото на XX век.

"Светът ще ме познае и ще ме разбере някой ден." - пише Жорж Санд до критиците си. "Но ако този ден все пак не дойде, това не е толкова важно. Аз ще посоча пътя на много жени."
  image

Мъжкият литературен псевдоним и мъжките дрехи са само външният израз на революцията, която предприема прочутата френска писателка, известна като Жорж Санд. Тя е наясно, че макар понякога да ти струва твърде скъпо, скандалът привлича най-силно вниманието на обществото. И талантливата литераторка създава скандали - чрез облеклото си, поведението си, творбите си, мнообройните си и винаги по-млади от нея любовници. По-съществен обаче е крайният резултат - в един подчертано мъжки свят, в който жените са просто красив придатък, тя успява да си извоюва правото да бъде приемана като равна, да бъде оценявана според таланта си и има силата да убеди консервативните си съвременници, че това, което е разрешено за мъжете, не може да е забранено за жените. Аз съм Спартак сред робините, казвала тя.

Амандин Орор Люсил Дюпен, както е истинското й име, е родена на 1 юли 1804 г. в Париж. По бащина линия тя е правнучка на френския маршал Морис дьо Сакс, незаконен син на полския крал Август Втори.

image

Израснала под крилото на баба си в имението Ноан, което става основното й убежище до края на живота, младата жена се омъжва на 18 г. за барон Казимир Дюдеван, от когото има две деца. Баронът се отнасял към съпругата си като към креслото в гостната. Освен с нея той делял постелята и с многото слугини в къщата. Тези съпружески отношения отрано карали Орор да се замисля върху несправедливостта на "мъжкия свят".

През 1831 г. Орор бяга в Париж с 8 години по-младия си любовник Жюл Сандо. Той също е изкушен от литературата и двамата започват да пишат във "Фигаро", като се подписват с един и същ псевдоним - J. Sand.

image

Година по-късно писателката подписва един от първите си романи "Индиана" с G. Sand - име, което тя повече не изоставя и с което става прочута.

Всъщност истината за мъжките дрехи на Жорж Санд е малко по-различна от широко разпространената версия, че така тя опитва да срути наложените на жените табута и да получи достъп до забранени за тях места. Всъщност в автобиографията си "История на моя живот" самата писателка разказва, че мъжките костюми са й помагали да пести.

Когато идва в Париж, Жорж Санд оставя имението си под разпоредбите на съпруга си. В замяна той й плаща малка рента, с която й е трудно да преживява в столицата. Дамските тоалети стрували скъпо и тя намира това рационално решение, което на всичкото отгоре съответства и на радикалните й идеи.

image

Много от съвременниците на Жорж Санд твърдят, че тя не се отличавала с особена привлекателност. Интелектуалното й обаяние обаче действало на мъжете неотразимо, особено на по-младите, които тя обсебвала със силния си характер и майчинско отношение. Сред най-известните й любовници са 6 години по-младият Алфред дьо Мюсе и 5 години по-младият Фредерик Шопен.

Бурната й връзка с Мюсе, съпроводена от скандали, предателства, изневери и разриви, дава плод на огромна кореспонденция, която е сред най-красивите, писани на френски език.

image

Начинът на обличане на Жорж Санд и до днес вдъхновява модата. Моделът вляво представя мъжки костюм, с какъвто писателката често се явявала в светските среди на Париж.
 

През 1833 г. двамата заминават за Венеция, където обаче Мюсе се разболява. Докато той гори от треска, писателката завързва роман с лекаря му Пиетро Паджело - красив като бог и доста повърхностен мъж. Тя го напуска твърде бързо, отегчена до смърт. Връзката й с Мюсе продължава до 1835 г. След ранната му смърт тя описва историята им в романа "Тя и той", който вбесява брата на Мюсе - Пол, и той й отвръща с "Той и тя".

През следващите 2 г. Санд е любовница на адвоката Мишел дьо Бурж, който я представлява по време на бракоразводния й процес. Именно той я запалва по идеята на Републиката и я тласка към обществена ангажираност.

image

Докато е с Бурж, Жорж Санд се запознава и с гениалния полски пианист Фредерик Шопен. Любовта им продължава цели 10 години и също минава през различни етапи. През 1936 г. 26-годишният композитор е сред най-желаните гости на френските светски салони. Изтънчените му черти, пепеляворусите му коси, тъжните тъмни очи и нежният му глас карат дамите да се разтапят при вида му.

Когато му представят странната жена в мъжки костюм и ботуши, която пуши цигара, той е шокиран. Казва на домакините: "Колко е несимпатична тази Санд. Дори се съмнявам, че е жена". В момента на срещата им тя е на 32 г. Слухът за многобройните й любовни похождения вече е стигнала до ушите му.

image

Очарована от композитора, Жорж Санд започва да посещава местата, където ходи и той. След половин година Шопен вече не може да си представи живота без нея.

Той е непоносимо капризен заради крехкото си здраве - туберкулозата го мъчи почти от дете. На моменти мнителността му минава всякакви граници.

През 1838 г. от любовница Жорж Санд се превръща в нещо като негова майка и болногледачка. Двамата заминават за Майорка, Испания, където се предполага, че климатът е по-полезен за здравето му. Там обаче състоянието му още повече се влошава. Писателката седи до леглото му, сама му приготвя лечебните отвари.

image

Слухът за заразната болест на Шопен се разнася бързо и срещу странната двойка започват истински гонения. Пъдят ги от квартирата им, като ги задължават да платят всички мебели, до които се е докасвал заразеният, за да могат да ги изгорят.

Писателката и музикантът решават да се върнат във Франция, но нито един кораб не иска да ги вземе. Най-накрая капитанът на товарен корито, превозващо свине, се смилява и ги качва на борда.

Години наред след завръщането си влюбените повече не споделят едно легло. Санд започва да говори, че има три деца, едното от които е Шопен.

image

Имението Ноан,където прекарва най-вълнуващите си мигове с Шопен
 

Близките им били поразени каква огромна власт имала французойката над него. В същото време обаче тя истински го вдъхновявала и докато са заедно, той създава най-блестящите си произведения. Нейната жизненост и умението й да се справя с всякакви проблеми и трудности били нужни на мечтателния и нерешителен Шопен като въздух. В същия период и изпод нейното перо излизат някои от най-прочутите й произведения като “Мопра” и “Орас”. 

Въпреки силното интелектуално привличане несъвместимостта на характерите си казва думата. Санд и Шопен се разделят през 1847 г., а две години по-късно великият композитор умира. Казват, че последните му думи са: "Тя ми обеща, че ще умра в обятията й".

image

След раздялата си с Шопен Жорж Санд остава вярна на себе си. Когато е на 60 г., цял Париж оживено обсъжда връзката й с 39-годишния художник Шарл Маршал, когото писателката нарича "моето тлъсто детенце". В последните години от живота си тя живее в спокойствие с приятеля на сина си Александър Мансо, който е едновременно и неин секретар. Не спира да пише до смъртта си в Ноан от преплитане на червата през 1876 г. На 8 юни, когато писателката издъхва, Виктор Юго заявява: “Оплаквам смъртта й, приветствам безсмъртието й."

image


  Използвани материали от "24 часа"М.Незнакомова
  Посвещавам постинга на Куш,понеже идеята беше негова.



Тагове:   Жорж,


Гласувай:
66



1. monaliza121 - Привет, О'Хара!
20.11.2010 09:50
Приятно ми беше да прочета за тази интересна жена:)))
Приятен ден и... целувки!:))
цитирай
2. naidobriq - Интересно е..
20.11.2010 10:02
Много интересна биография има .За времето си е била доста разкрепостена.
Прочутата и фраза...
Не съм оставала три дни без любов ....
Хареса ми темата ти.Много може да се пише за нея.Била е доста скандална..
Приятен уйкенд ти желая.

цитирай
3. анонимен - Ади ,
20.11.2010 10:58
невероятен постинг! Едно че жената си го заслужава и второ, че навежда на мисълта тогава или сега хората са по-разкрепостени и духовно освободени. Браво! Нека да има повече такива интересни материали. Може нещо да си забравил а съвсем възможно е и да не го знаеш. Особенно за младежите в блога, дето не са на ти с книгите.
цитирай
4. ivankalilova - Благодаря за прекрасния постинг ...
20.11.2010 11:12
Благодаря за прекрасния постинг !Чудесно поднесен материал за тази интересна и доста скандална за времето си жена........
Желая ти прекрасен ден, Ади ! Поздрави и прегръдки от мен! :))))))))))))))))
цитирай
5. miaa - Поздрави за хубавия постинг, Sk...
20.11.2010 11:22
Поздрави за хубавия постинг, Skarlety! Силната жена премахва табута и променя светове!
цитирай
6. nicodima - По повод на репликата на Куш...
20.11.2010 11:48
Куш, такъв род хора и тогава и сега са извън всякаква рамка. Силни, не поддаващи се на внушенията на псевдоморала, издигнали собствената си чувственост над всичко...
И аз имам идея за подобен постинг, но за герой на нашето време, силно повлиял поп-арта...
Благодаря за това, че ми припомни за нея... Санд и Шопен са дружили с Лист и Мари д`Агу. По време на летните им почивки заедно се раждат едни от най-нежните и проникновени ноктюрни на Шопен... Дори нищо да не е творила, а само да го е вдъхновявала, Санд би заслужавала поклон...
А би трябвало да се поклоним пред целия и живот!
цитирай
7. анонимен - Като студент четох един неин роман на руски. Вече не помня за ккакво беше,
20.11.2010 11:53
но като стил много напомняше на Дюма.
цитирай
8. phoenix2000 - Много интересно, а Шопен е непов...
20.11.2010 12:09
Много интересно, а Шопен е неповторим
цитирай
9. scarlety - nicodima,
20.11.2010 12:13
Мадам Санд е била изключително продуктивна като автор, но в историята тя оставя следа нaистина като "интимната приятелка и вдъхновителка на великия Шопен".Връзкатана Шопен със Санд обаче е извор не само на вдъхновение,но и на огорчения.Тя го изоставя точно когато"жълтата гостенка" го приковава към смъртния одър!
цитирай
10. scarlety - Куш,
20.11.2010 12:15
този постинг го посвещавам на тебе,понеже ти ми даде идеята да го направя!:))
цитирай
11. tota - Прекрасно представяне!!
20.11.2010 12:19
Поздрави! И благодарности!! Музиката докосва душата ...Хубав ден!!
цитирай
12. scarlety - naidobriq,miaa,Ваня,tota,Tин,
20.11.2010 12:26
Радвам се,че ви беше интересен този постинг за една забележителна жена,успяла да извоюва правото си да я приемат като равна в един"мъжки свят" и да я оценяват според таланта и.
Поздрави!
цитирай
13. scarlety - Феникс,
20.11.2010 12:31
phoenix2000 написа:
Много интересно, а Шопен е неповторим

Шопен е бил забележителен също.
През целия си кратък 39-годишен живот гениалният полски композитор и пианист Фредерик Шопен се радва на вниманието на жените. Боготворят го ученички, домакини, високопоставени дами и госпожици от знатен произход. Представителките на нежния пол се тълпели на блестящите му концерти във Варшава и Париж и на другите места, където той се появявал. Шопен бил известен и като отличен танцьор, с който всяка светска дама мечтала да танцува. Младият Фредерик бил "денди, фин като морска пяна", разказват негови съвременници
цитирай
14. 4aiotgluhar4e - Прочетох с огромно удоволствие. ...
20.11.2010 12:40
Прочетох с огромно удоволствие. Благодаря!
цитирай
15. ckarlet - Доста интересен постинг, Skarl...
20.11.2010 12:46
Доста интересен постинг, Skarlety! Силна жена, която заслужава да се познава!
Поздрави и от мен!
цитирай
16. malchaniaotnadejda7 - Чудесен постинг, Scarlety!
20.11.2010 13:31
Върна ми усещането за Шопен... Чрез Санд, разбира се. Коя друга! Никоя...
цитирай
17. анонимен - Тя е носител на качества, които са.....
20.11.2010 13:41
присъщи на жената - "Рак".
цитирай
18. анонимен - Ади, вчера със Пегас обсъждахме, дали е дошло време вече да си издигна паметник,
20.11.2010 14:34
днес получавам постинг с посвещение. Всичко това подлага на сериозно изпитание вродената ми скромност в резултат на което съм изчервен като инфанта.

Заслугата ми е дето казах:"Напиши за Ж.Санд, щото е много готина."
цитирай
19. анонимен - продавам 13 тома на жорж санд-на руски
20.11.2010 15:18
kushel написа:
но като стил много напомняше на Дюма.

вече трудно чета и на б-ски,пък и имам нужда от парите.съжалявам,но наистина се налага да ги продам.някой чете ли на руски? 0886 035 909
цитирай
20. tili - Не съм голям почитател на
20.11.2010 16:03
творчеството на Жорж Санд. Няма как да блесне сред таланти като Дюма и Балзак. Но ми е много близка като характер и й се възхищавам за смелостта.
Много странно - знаех, че Шопен е умрял на 8 юни. Но и Жорж Санд на същата дата да предаде Богу дух!!! Аз съм родена на 8 юни и винаги съм чувствала някаква особена връзка с Шопен. Незбравими преживявания имам в Желязова Воля - градината, концертите на неговото пиано в летните вечери... Романтика;-))
Странно нещо е животът, нали? Привет, привет:))))
цитирай
21. scarlety - 4aiotgluhar4e,ckarlet,malchaniaotnadejda7,
20.11.2010 16:15
Благодаря ви за коментарите и оценката! Поздрави!:)
цитирай
22. scarlety - Куш,
20.11.2010 16:19
не се черви-ти си вдъхновителя за постинга:)))) А за паметник ще помислим-трупай още червени точки и проявявай прословутата си скромност:))))))))
цитирай
23. scarlety - Ан19,
20.11.2010 16:21
то стана малко като колонката "Продавам....позвънете след 20 ч:))))) Ама щом имаш нужда-карай:)))))))
цитирай
24. scarlety - tili,
20.11.2010 16:31
Въпреки че днес музиката на Шопен се смята за много революционна, той е бил непреклонен класик, ненавиждащ Романтизма, на който неговите приятели Лист, Шуман и Менделсон са били верни. В същото време, неговата репутация като виртуозен пианист се основава единствено на едва 30 изнесени концерта през целия му живот.Обикновено обаче е представян като непоколебимия полски патриот, изключително чувствителния естет, който излива сърцето си композирайки романтични мелодии.

И понеже го харесваш - това е за теб:
http://vbox7.com/play:474b45e6
цитирай
25. stela50 - Чудесна идея ,прекрасен постинг ...
20.11.2010 18:46
С удоволствие си припомних за живота и любовта на тази необикновена жена .
И Шопен ,разбира се ,винаги го слушам с вълнение.Забележителни личности .
Благодаря ти ,Скали !
цитирай
26. kaprizna - ...
20.11.2010 20:36
Поздрави за постинга!
цитирай
27. megg - Благодаря за прочетеното!
20.11.2010 22:01
За видяното,... за чутото!
Поздрав, Scarlety! И - хубава вечер! :)))
цитирай
28. kometapg - Много интересно и приятно ми беше да ...
20.11.2010 22:21
Много интересно и приятно ми беше да прочета за тази изключителна жена. Благодаря ти за хубавия постинг!:)
цитирай
29. анонимен - БЯХ СЕ НАСТРОИЛ ДА ПОСОЧА ПАСАЖИ С КРИТИКА,НО ДОЛАВЯМ,ЧЕ СТЕ ГРИМИРАЛИ СЪЗНАТЕЛНО НЕПРИСТОЙНИТЕ И ОТБЛЪСКВАЩИ КАЧЕСТВА НА ПРОТИВОРЕЧИВАТА ДАМА
21.11.2010 06:56
scarlety написа:
Мадам Санд е била изключително продуктивна като автор, но в историята тя оставя следа нaистина като "интимната приятелка и вдъхновителка на великия Шопен".Връзкатана Шопен със Санд обаче е извор не само на вдъхновение,но и на огорчения.Тя го изоставя точно когато"жълтата гостенка" го приковава към смъртния одър!

НЕЙНИЯТ ПРОТИВОРЕЧИВ ЖИВОТ Е ПРЕПОВТОРЕН ВЕК ПО-КЪСНО ОТ ЕДИТ ПИАФ-ГРАНД ДАМАТА НА ШАНСОНА...ОСОБЕНО В ЖЕНСКИЯ ПЕРИОД СЛЕД УЗРЯВАНЕ ЗА МНОГО- И РАЗНО-ПОСОЧНА ЛЮБОВ,СЕКС,КАФЕ,ЦИГАРИ,АЛКОХОЛ,НАРКОТИЦИ...И ДВЕТЕ СА НЕПОВТОРИМИ ТВОРЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ,НО...СЯКАШ ТТОЧНО ТЕ СА ДАЛИ ПОВОД ДА СЕ УСТАНОВИ СЕНТЕНЦИЯТА,ШЕРШЕ ЛЬ ФАМ,С ПОСТОЯННИТЕ СИ ЗИГ-ЗАГ СЪРДЕЧНИ ПОХОЖДЕНИЯ...В ТОЗИ СМИСЪЛ И ДВЕТЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ НЕРАВНОСТОЙНИ БРАКОВЕ,В КОИТО ЕДНАТА ПОЛОВИНКА Е НА ЕДИНИЯ,А ДРУГАТА ПОЛОВИНКА НА ДРУГИЯ БРЯГ НА МОРАЛА,НА ДУХА ИЛИ МАТЕРИЯТА...НЕ,С,ПА?
цитирай
30. анонимен - Анонимна,
21.11.2010 10:11
ти Любов13 ли си или се заблуждавам? Другата дама, която пише с главни букви има друг стил на писане. Сигурен съм, че не е тя.
цитирай
31. scarlety - Стела,megg,Kaprizna,kometapg,
21.11.2010 11:05
Благодаря ви,че прочетохте и коментирахте!
Поздрави и хубав ден!:)
цитирай
32. scarlety - Ан-29,
21.11.2010 11:08
Благодаря за коментара.Държа да уточня,че нито съм гримирала,нито парфюмирала качествата на дамата. Жорж Санд е интересна именно поради факта,че е една противоречива и скандална личност!
цитирай
33. monna - Благодаря, Скарлети, че ми я припомни!
21.11.2010 20:30
Обичам да чета биографии на известни личности.
Поздрави!
цитирай
34. scarlety - monna,
21.11.2010 21:01
добре дошла и аз благодаря!:)
цитирай
35. moreto66 - Изключителна жена!
23.11.2010 12:23
Много интересно разказано.
Поздрави!
цитирай
36. scarlety - Поздрави и за теб,moreto!:)
23.11.2010 13:38
moreto66 написа:
Много интересно разказано.
Поздрави!

цитирай
37. katty1959 - Възхитителна и впечатляваща е тази ...
24.11.2010 12:54
Възхитителна и впечатляваща е тази "мъжка" жена! Наскоро четох "Нежните имена на огъня" - книга с разкази за жени - велики личности, оставили трайна следа в историята на човечеството. Жорж Санд е сред тях. И въпреки, че съвсем скоро четох разказа за нея, пак ми беше много интересно да прочета и твоя материал, поднесен по прекрасен начин! Продължавай да ни радваш и да ни просвещаваш!:)
цитирай
38. scarlety - Katty,
24.11.2010 20:23
радвам се,че ти е било интересно:)
цитирай
39. tota - Поздрави, Ади!
13.11.2011 08:39
Прочетох с приятно чувство за една силна жена, не само талантлива, но и отстояваща себе си във време, когата жената е била поставена на друга място!!

Хебав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1741847
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930