Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 07:50 - Импресионизъм
Автор: scarlety Категория: Изкуство   
Прочетен: 27160 Коментари: 22 Гласове:
27

Последна промяна: 05.05.2010 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image "Лодки в Аржентьой", Едуар Мане, 1874 г. Импресионизмът е течение в изкуството, което възниква във Франция в края на 19 век. В основата на импресионизма стои стремежът да се използват научните открития от това време в областта на физиката и на цветовете, за да се постигне по-натуралистично предаване на цветовете и тоновете в живописта. Свързва се и с времето, когато през 60-те години на 19 век видни френски художници започват да излагат на обществен показ творбите си.Във времето, когато имресионизмът възниква, изкуството се счита за консервативно забавление. Академията налага стандартите на френското изкуство — жанровете на творбите (исторически и религиозни картини, както и портрети), тъмният им колорит и фините образи, несъответстващи на действителността. Академията насърчава художниците да премахнат всички следи от “замахване с четката”, което изолира изкуството от личността, емоциите и техниките на твореца. Веднъж на две години (впоследствие веднъж годишно) в определени за целта помещения на Лувъра се провежда изложба на няколкостотин художествени произведения, разделени по жанрове. Кандидатстващите творби са оценявани от жури съставено от художници-академици. Приетите произведения са разглеждани пак от същите няколко академици, които присъждат медал първа, втора или трета степен на някои от творбите, изхождайки от личните си критерии. Един художник от епохата може да направи кариера като участва в "Салона", спечели одобрението на журито и медал. Следва откупуване на творбата му от държавата и поръчки от страна на аристократи и заможни буржоа. Художник решил да следва собствени художествени търсения е обречен на провал. Редица млади художници, са редовно отхвърляни от журито, или ако творбите им са приемани, то към тях се отнасят с презрение и надменност. В края на краищата тази практика довела до брожение сред новото поколение творци и раждането на новото изкуство- импресионизма.   image image „Импресия. Изгрев слънце“,Клод Моне, 1872

Името на движението произлиза от творбата на Клод Моне “Импресия. Изгрев слънце” ("Impression soleil levant"). През 1874 г. художниците Моне, Реноар, Дега, Писаро, Сисле, Базил и Берта Моризо организират изложба, по повод на която Луи Льороа (гравьор, художник и утвърдил се драматург) пише остра критика във вестник "Ле Шаривари" (“Le Charivari”). В статията, озаглавена “Изложбата на импресионистите”, Льороа заявява, че “Импресия. Изгрев слънце” на Клод Моне е неясна и объркана - просто една скица, план на творба, която не може да се нарече завършена композиция. Той сравнява импресионистичните творби с рисунки правени от маймуни и твърди, че те са толкова живопис, колкото ходенето на котка по клавиатура на пиано е музика. Жлъчната статия на Льороа дава и името на това ново направление в изобразителното изкуство. Художниците импресионисти не харесват това определение, съдържащо подигравка. Самите те предпочитат да се наричат "независими". Запазено е писмо на Реноар, в което той се оплаква: "Наричат ни импресионисти...".
 image

image "Моне рисува в градината", Огюст Реноар

Прословутата изложба влиза в историята на изкуството под името Първа изложба на импресионистите. Организирани са общо осем такива изложби: 1874, 1876, 1877, 1879, 1880, 1881, 1882 и 1886 година. Едуар Мане е единственият голям представител на движението не участвал в нито една от тези изложби. От своя страна Камий Писаро е единственият участвал и в осемте. Изложбите продължават и след 1886 г. но в тях не присъстват големите имена на импресионизма.

През 1863 г. академиците отхвърлят “Закуска на тревата” от Едуар
Мане главно защото изобразява
голи жени с двама облечени мъже на пикник. Според критиците, в исторически и алегорични творби можело да се изобрази гола жена, но никога в обикновена обстановка. Мане се чувства силно унижен. Неговата картина обаче предизвиква еуфория сред френските художници. На Мане, стремящ се към официална кариера, ролята на водач на бунтарите не допада. Той не се смята за импресионист, но сходството на идеите му с тези на "независимите" го кара да търси тяхната компания. Художникът често посещава кафене „Гербоа“, където се събират импресиониститите.

image
ПИЕР РЕНОАР

След като вижда отхвърлените творби, император Наполеон III издава едикт, който гласи, че този, който ще оценява творбите на художниците, е народът. Така е създаден и “Салонът на отхвърлените” — място, където се събират отхвърлените от критиците картини и всеки има право да ги разгледа и прецени 

 

image

             АЛФРЕД СИСЛЕ

През Средновековието на картините се гледа като на изображения на исторически и религиозни обекти в преимуществено официален стил. По-късно художниците започват да рисуват предмети и лица от всекидневието. Много холандски художници от 17 век като Ян Стеен, се насочват към изобразяване на всекидневните неща, но техните творби остават подвластни на традиционните композиции, що се отнася до изобразяването на пейзажа.

Изобретяването на фотографията, която постепенно става все по-популярна, а апаратурата — лесно преносима, до голяма степен се отнема една тривиална функция на изобразителното изкуство - да служи за създаване на "достоверни" портрети и картини за декоративна украса. Вместо да го застраши, фотографията всъщност му носи известно освобождение.

image

              Плаца "КОНКОРД" 1875

         ЕДГАР ДЕГА
 

Младите художници импресионисти изграждат своите творби в ярки, светли тонове за разлика от поколенията преди тях. Те следват реалистичният подход на майсторите от Барбизонската школа: Гюстав Курбе, Теодор Русо, Франсоа Миле, Уинслоу Хомър и други. Подобно на тях импресионистите предпочитат да рисуват под открито небе, вместо затворени в ателиетата си. Вместо нимфи, фавни и богове в платната им се появяват техни съвременници: парижки буржоа на разходка, работници, посетители на питейни заведения, перачки, селяни. Тайнствените лесове са заменени с Парижките булеварди, околностите на Сена и фабричните комини. Убитият кафеникав колорит е изместен от ярки чисти цветове нанесени на ситни мазки, често с пастозни бои. Композицията e изчистена, не рядко с изместен център (особено у Дега) нарушаваща академичните предписания. Стремежът е да се уловят трептенията на въздуха в лятната жега, прозиращите през мъглата сгради и мостове, отлблясъците на уличните фенери нощем. Целта е да се скрепи непосредственото впечатление (импресия) от обектите и да се запечата на платното.
        
 

кimage

           Winter aka Woman             with aMuff  1880

           Берта Моризо

Като родоначалник  на движението  се сочи Едуар Мане. Най-упоритата група импресионисти включва Клод Моне, Пиер Огюст Реноар и Алфред Сисле, които са съученици от ателието на Шарл Глейр. Тримата стават големи приятели и често рисуват заедно.

Към школата на импресионизма принадлежат още Едгар Дега, Камий Писаро, Фредерик Базил, Джеймс Уистлър, Берта Моризо и др.

Близки до импресионизма са Винсент ван Гог, Пол Сезан, Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Жорж Сьора, Пол Синяк, които го допълват със свои концепции и виждания, създавайки постимресионизма, поантилизма и др.

Към края на века импресионистите започват напълно да доминират над миналите поколения художници. Техните творби са свежи и оригинални. На консервативната публика се струват странни и незавършени, но се намират хора с освободено от стереотипи мислене, които приемат това ново изкуство. За налагането му немалка роля изиграват търговците на художествени произведения Дюран-Рюел, Амброаз Волар и Тео ван Гог.

Влиянието на идеите на Моне, Мане, Дега и другите представители на движението обхваща постепенно целия свят на изкуството и води до обновлението му. Появява се импресионизъм в музиката - Клод Дебюси, Морис Равел, Оторино Респиги - и в литературата - Детлев фон Лилиенкрон, Петер Алтенберг.

 

    





Тагове:   импресионизъм,


Гласувай:
28



1. iliada - Добро утро ,scarlety!:)
05.05.2010 08:00
С удоволствие ти гостувах и благодаря за гостоприемството
Прекрасен ден ти желая!:)
цитирай
2. tota - Добро утро и от мен!
05.05.2010 08:37
Чудесен постинг! Всичко в хармония ...и текст и картини и музика ...Поздрави! Хубав, светъл ден ти желая!
цитирай
3. stela50 - Прекрасно преживяване в началото на работния ден....
05.05.2010 08:53
Поздравления за чудесния постинг !
Хубав слънчев ден !
цитирай
4. womanly - Красота и изящество!
05.05.2010 09:44
Чудесен постинг - излъчващ заслепяващ блясък!
Благодаря ти за споделените мигове!
Слънчев ден!
цитирай
5. monaliza121 - O'Хара
05.05.2010 10:01
Пожелавам ти ден, изпълнен с ъс светли импресии!
цитирай
6. scarlety - Благодаря ви
05.05.2010 11:07
на всички -tota,stela,womanly,monaliza!!!
Хубав ден и на вас!
цитирай
7. scarlety - iliada,
05.05.2010 11:16
И аз ти гостувам постоянно,за да разглеждам красивите
картини и да се зареждам положително!!!
цитирай
8. sevdabg - Невероятно силен постинг !!!
05.05.2010 18:15
Изключително съм изненадана ,
че тук - в Блог-а,
мога да прочета нещо толкова
стойностно, хармонизирано и ... изящно.
Много Красота за теб Скарлети, много !
Поздрави !

цитирай
9. анонимен - Почувствах се леко като на улица...
05.05.2010 18:42
Почувствах се леко като на улица"Арбат" в Москва - картинна галерия...
поздрави, Скарлети“)
цитирай
10. scarlety - sevdabg,
05.05.2010 20:49
Благодаря за добрите думи!
цитирай
11. scarlety - vostroto,
05.05.2010 20:52
vostroto написа:
Почувствах се леко като на улица"Арбат" в Москва - картинна галерия...
поздрави, Скарлети“)

Хубаво е,че си се почувствал като на московския Монмартър...:)))Даже супер!
Поздрави и на теб!
цитирай
12. tili - Прекрасен постинг!
05.05.2010 21:35
Всичко прецизно поднесено! Поздрави за теб с едно импресионистично парче:) :
http://www.youtube.com/v/hgZVNcN9l1s&hl=en_US&fs=1&rel=0&color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f&border=1
цитирай
13. анонимен - Каква слабост са ми
05.05.2010 23:57
тези художници! Благодаря за напомнянето!
цитирай
14. scarlety - tili,
06.05.2010 08:36
Хубаво космическо парче! Благодаря!
цитирай
15. scarlety - parasol,
06.05.2010 09:05
parasol написа:
тези художници! Благодаря за напомнянето!

Радвам се,че беше тук!
цитирай
16. ckarlet - Поздрави и от мен за постинга, Sc...
06.05.2010 10:39
Поздрави и от мен за постинга, Scarlety!
цитирай
17. injir - Много професионално написано. С ...
07.05.2010 12:07
Много професионално написано. С интерес прочетох.
цитирай
18. razkazvachka - Великолепно усещане
07.05.2010 13:24
винаги съм обичала импресионизма - това е наука за приспособяването на човека към света и танц на човека със света - припомни ми изумителното усещане, когато видиш истинските картини в някой музей - макар и подготвени, макар и разглеждали стотици пъти картините, на живо се вижда отвъд смисъла...
а също и фотографията - умението да видиш през обектива на камерата онова, което виждаш в субективното си възприемане на света като твой
цитирай
19. kleopatrasv - Прекрасно написано и поднесено е, мила!
07.05.2010 13:35
Творбите никога не се оценяват достотъчно правдиво в конкретната действителност, но те остават във времето и следващите поколения разбират какво са изпуснали предишните.
Поздравления за чудесния постинг!
цитирай
20. boristodorov56 - Обичам импресионистите.
07.05.2010 20:45
Обичам импресионистите.
цитирай
21. scarlety - Ckarlet,injir,razkazvachka,kleo,boristodorov,
07.05.2010 21:20
радвам се,че бяхте тук и всички харесваме художниците импресионисти!:)
цитирай
22. spunk - питане
14.10.2013 00:14
Вие ли сте автор на това?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1735097
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031