Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 07:01 - Най-сладкият ден
Автор: scarlety Категория: Други   
Прочетен: 29805 Коментари: 54 Гласове:
52

Последна промяна: 07.07.2011 12:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Днес е един мнооого сладък ден- денят на Шоколада- вълшебното"хапче" за повишаване на настроението и радостта!

image
На 7 юли се отбелязва Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 година   от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна,  затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от скорошно проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

  image
Думата "какао" идва от  езика на ацтеките и те са първите хора, които произвеждат хранителен продукт от какаото.  Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. 

По-късно испанските конкистадори пренесли семената в родината си, където били създадени нови рецепти. 

Първите, за които със сигурност се знае, че са познавали тайната на какаото, са маите. Неговото присъствие в културата им е открито в множество фигури и  останки в древни съдове от разцвета на майската цивилизация.


image          image


През 16 век шоколадът станал известен като свещеническа напитка за пости. След множество дебати
Римокатолическата църква позволила на хората да го пият (т.е. да е в течно състояние) по време на пости, когато твърдата храна е табу.

Според някои легенди английски пирати конфискували шоколада от испански кораб и пренесли питието  и на Острова. Други приказват, че италиански търговци закупили тайната. Според трети инфантата на 
Испания, която се омъжила за крал Луи XIII Френски първа “разсипала семената” на какаото. Така или иначе, бумът настъпил.

Много държави установили какаови колонии. Англичаните, холандците и французите също колонизирали отглеждащи дървото земи, близо до екватора. Британците засели какао на о-в Цейлон. Холандците създали плантации във
Венецуела, на о-в Ява и о-в Суматра. 

image          image

Първата шоколатерия била открита в 
Лондон през 1657 г. Появили се и специалните сервизи за сервиране на шоколад. 

Първото шоколадово блокче е направено  през 1842 г. от Джон Кедбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в 
Швейцария, Даниел Петер  и Анри Нестле добавили  кондензирано  мляко към шоколада и така създали продукта,  познат днес като млечен шоколад.

    image

 

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста Благодарение на съдържащите се в какаото биологично активни вещаства от групата на полифенолите,то подобрява кръвообръщението и намалява нивото на лошия холестерол в кръвтта.Така укрепва сърдечносъдовата система. Освен това стимулира мозъчната активност и се бори срещу образуването на ракови клетки в организма.. 

 


                 За хората, които обичат шоколад и пътешествия, едва ли има по-добро предложение от това да посетят най-добрите музеи на шоколада в света. Класация на топ 10 на тези музеи е представена от VirtualTourist.com:   image     Музей на шоколада в Кьолн, Германия Разположена на река Рейн, футуристичната триетажна постройка дава възможност на посетителите да се потопят в историята на сладкото изкушение. Най-голямата атракция на музея обаче е шоколадовият фонтан. В него служителите на музея топят вафлени кори и ги предлагат на предвкусващите удоволствието гости.

image
 

Музей на тайните на шоколада в Гайсполсхайм, Франция

Допълнен с театър, чайна и магазин за подаръци, този музей е също толкова елегантен, колкото и страната, в която се намира. Посетителите могат да закупят от магазина шоколадови макарони, шоколадов оцет, шоколадова бира и декоративни антични калъпи за шоколад.

image  
Чудният свят на шоколада и шоколадовата фабрика в Нюхейвън, остров Филип, Канада 
Освен наслада за очите под формата на шоколадови копия като статуята на Давид например и цял шоколадов град, гостите на музея получават и истинска наслада още на входа,където се предлагат мостри от шоколад.
 
Музей на шоколада ШокоСтори в Брюж, Белгия 
В добавка към секцията, посветена на ползата от шоколада за здравето на човека, музеят предлага на посетителите да разгледат и чудновата колекция от кутии с шоколад, посветена на кралското семейство.
    image   Музей на шоколада в Барселона, Испания  Скулптурите в този музей са толкова впечатляващи - от копия на религиозни творби до реплики на анимационни герои, че гостите забравят да разглеждат шоколада.
    image  
Музей на шоколада в Ню Брънзуик, Канада 
На почит в този музей са братята Ганон - основатели на най-старата фабрика за производство на бонбони в Канада, специализирана в производството на лакомства, които се поставят в кутии. Братята Ганон първи в света използват иконичната кутия за бонбони във формата на сърце.

Един от най-известните шоколадови музеи, разбира се, е в Швейцария.  Неговата история започва през 1957 г., когато в град Лугано в близост до фабриката за шоколад Alprose е изграден музей, представящ света на шоколада - от неговия произход до наши дни. Пред саimageмите врати на музея посетителите се „срещат“ със скулптура на червена крава - запазеният знак на този вид шоколад. А на входа има истински шоколадов фонтан, от който щедро блика изкусителната течност. 

Сбирката на музея дава представа за историята на фабриката и шоколада.
 
   
Музей на шоколада ШокоСтори в Прага, Чешка република 
Шоколадът може и да доставя наслада на небцето, но този музей е истинска наслада за окото. 
  Музей Кенди Американа в Литиц, Пенсилвания 
Основан когато съпругата на президента на компанията започва да събира различни артикули, свързани с шоколада, този 30-годишен музей все още приема посетители безплатно.       image
 


Музей на шоколада Нестле в Мексико сити, Мексико

Известна с модерния си дизайн и с кратките срокове, за които е построена - само за 75 дни - тази футуристична сграда сама по себе си предизвиква интереса на посетителите.

  И да не забравите,че шоколадът е силен афродизиак!:))  
image

И накрая,като говорим за шоколад,не мога да не спомена прекрасния френски филм,с няколко номинации  за "Оскар"- "Шоколад",създаден по едноименния роман на Джоан Харис.Мнооого сладък филм с участието на Алфред Молина,Жулиет Бинош,Джони Деп и Джуди Денч.Накратко за какво става дума:
Мистериозната Виан (Жулиет Бинош) отваря магазин за шоколад по време на пости в малко градче,с едно много религиозно и строго консервативно общество.Въпреки,че местните гледат на тях като демонична наслада,лакомствата на Виан успяват да ги накарат да се чувстват по-свободни и щастливи от преди.

"Шоколад" е първият филм,в който Джони Деп показва своята музикална дарба-свири сам на китара.Ако сте го пропуснали- непременно да поправите грешката!:)


image   Шоколадовата магия властва по света! Позволете и да ви докосне! Да ви е сладко!










Гласувай:
53



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Д У ! Сега като изляза първата ми р...
07.07.2011 07:27
Д У ! Сега като изляза първата ми работа ще е, да си купя един огромен много черен шоколад. Протекоха ми лигите. Ц Г !
цитирай
2. анонимен - Сигурно, който победи в доминото, ...
07.07.2011 07:32
Сигурно, който победи в доминото, го изяжда. Къде се продават тия домина за еднократна употреба?
цитирай
3. ckarlet - Шоколадено и хубаво да ти е, Scar...
07.07.2011 07:51
Шоколадено и хубаво да ти е, Scarlety!
Прекрасен ден!
цитирай
4. yotovava - Тъкмо исках да припомна за този филм,
07.07.2011 08:05
а ти си ме изпреварила. Сладко да ти е утрото и успешен денят.
Валя
цитирай
5. iliada - Най-сладкия пост,Скали!:)
07.07.2011 08:24
Честит празник на шоколада!
цитирай
6. scarlety - Куш,аз мисля,че го изяжда преди да започне играта;)))))))
07.07.2011 08:36
kushel написа:
Сигурно, който победи в доминото, го изяжда. Къде се продават тия домина за еднократна употреба?

Бих изиграла и един шоколадов шах примерно:)))
цитирай
7. scarlety - Скарлет,
07.07.2011 08:37
слънчев и сладък ден и на теб!:)
цитирай
8. scarlety - 4. yotovava - Тъкмо исках да припомна за този филм,
07.07.2011 08:39
Валя,то нямаше как при споменаването на шоколад да не се сетя за тоя филм:)) Страхотен - както и актьорския състав!:) Успешен ден и от мен!
цитирай
9. scarlety - 5. iliada - Най-сладкия пост,Скали!:)
07.07.2011 08:45
Ммм,най-вкусното изкушение!:))
Хубав ден,Или!
цитирай
10. ivankalilova - Ех, че сладичко!Изкушението без ...
07.07.2011 09:02
Ех , че сладичко!Изкушението без което май не можем!
Поздравления мила, за прекрасния пост!
Сладък ден и внимавай с шоколада!:)))
цитирай
11. blogena - Честит празник :)
07.07.2011 09:43
От как минах на диета януари, яко се пристрастих към шоколада.
Във въглехидратния ден шоколадовите лентички са ми задължителни :)
Пък и удовалствие си е да прегрешиш и през другите дни ;)
цитирай
12. gwendoline - Ама такова обилно слюноотделяне предизвика с твоя шоколадов постинг,
07.07.2011 09:50
та сега и аз като Кушел изхвърчам да си търся спешно един голям шоколад! :)))
Браво за постинга, много положително ме зареди, особено в началото на деня!
цитирай
13. vostroto - :)))Скарлети
07.07.2011 09:56
Страхотно-сладък постинг си направила!:))) Това горе с хапчетата ме разсмя, защото се сетих за крилатата фраза тук - пий си редовно хапчетата:))) Та да си призная - аз редовно си "пия" хапчетата:))) Почти няма ден, в който да не хапвам поне малко шоколад - значи днес ми било празник:) Честит да е и на теб!:)
Поздрави!:)
цитирай
14. scarlety - 11. blogena - Честит празник :)
07.07.2011 10:11
Ахаа,Алби аз много я обичам шоколадовата диета!:))))
Съгласна съм нищо друго да не ям;)))
цитирай
15. scarlety - 12. gwendoline - Ама такова обилно слюноотделяне предизвика с твоя шоколадов постинг,
07.07.2011 10:17
Гвендолинче,отдъхнах си,че не само аз съм шоколадозависима:))))
По-голямо удоволствие ми е, отколкото да смятам,че съм" раждана у Париж":))))
цитирай
16. scarlety - 13. vostroto - :)))Скарлети
07.07.2011 10:20
Привет,приятелю!:))) В такъв случай и аз си пия редовно хапчетата:))))
Розовите ако ги забравям- то тези ги заместват успешно:))))
Сладък и усмихнат ден!:)
цитирай
17. scarlety - 10. ivankalilova - Ех, че сладичко!Изкушението без ...
07.07.2011 10:35
Внимавам,Ванче- ям само черен:)))))
Сладък и слънчев ден и на теб!
цитирай
18. slavimirgenchev1953 - ))) Сега с внучката вкъщи
07.07.2011 12:46
имаме поводи всеки ден да празнуваме шоколадово. )))
цитирай
19. scarlety - Oo,игрите задължително трябва да се подслаждат с разумни количества шоколад!:))
07.07.2011 13:00
slavimirgenchev1953 написа:
имаме поводи всеки ден да празнуваме шоколадово. )))

За енергия и за настроение:)))
цитирай
20. borjanmljakov - Верно ли е, че заради скока в цените на какаото, напоследък докарват цвета с различни видове лайна?
07.07.2011 13:17
.
цитирай
21. scarlety - 20. borjanmljakov
07.07.2011 13:23
За да не те тормози това съмнение - яж само бял шоколад!
цитирай
22. megg - Хубав шоколадов ден, Scarlety!
07.07.2011 13:53
Изкусително - сладичко е при теб днес. Докато си хапвам малко черен шоколад, дали да не гледам пак филма? ... Струва си.
Благодаря за разходката из шоколадовите музеи! Поздрав! :)))
цитирай
23. анонимен - Бале, простотията ти наследствена ...
07.07.2011 14:08
Бале, простотията ти наследствена ли е или е придобита впоследствие от висене пред компа, а?
цитирай
24. stela50 - Страхотен постинг ,Скали ...като се има предвид
07.07.2011 14:09
и моето лично отношение към шоколада ...Сладък празник , да е честит !
Поздрав и приятен ден !
цитирай
25. naidobriq - Сега просто ще отворя хладилника и ще си потуша лакомията към шоколад:))
07.07.2011 14:17
Най-сладкия постинг..:))
цитирай
26. monaliza121 - Ади, каня те на домино!:)))))) Не ...
07.07.2011 14:25
Ади, каня те на домино!:))))))
Не да играем...
Шоколадова целувка!:))
цитирай
27. hristo27 - Ееееееееее, много мазохично от ...
07.07.2011 14:40
Ееееееееее, много мазохично от твоя страна, да ни дразниш с тези лакомства! :)))))))
цитирай
28. scarlety - Tинче,
07.07.2011 14:42
monaliza121 написа:
Ади, каня те на домино!:))))))
Не да играем...
Шоколадова целувка!:))

Къде ме каниш на"домино"? В оная футуристична сграда по-горе или на морския бряг:)))) Аз предлагам второто:)))) Целувки с малко шоколад!;))
цитирай
29. scarlety - 27. hristo27 - Ееееееееее, много мазохично от ...
07.07.2011 14:44
Що,бе,Ице? Отскочи набързо до магазина:)))))
цитирай
30. scarlety - О,Ани,ти си добре!
07.07.2011 14:46
naidobriq написа:
Най-сладкия постинг..:))

Имаш запаси в хладилника!:)) У нас се изяжда преди да стигне до там:)))))
цитирай
31. scarlety - Сладък ден и от мен,Стел!:)
07.07.2011 14:46
stela50 написа:
и моето лично отношение към шоколада ...Сладък празник , да е честит !
Поздрав и приятен ден !

цитирай
32. scarlety - Меги,
07.07.2011 14:56
megg написа:
Изкусително - сладичко е при теб днес. Докато си хапвам малко черен шоколад, дали да не гледам пак филма? ... Струва си.
Благодаря за разходката из шоколадовите музеи! Поздрав! :)))

и аз бих го гледала пак,но въоръжена с шоколад!:))Сладък поздрав!
цитирай
33. tili - Абе аз какво правя???
07.07.2011 15:58
Днес още не съм хапнала нито парченце шоколад. И както съм се разхвърляла да чистя мазето с едни мургави братя - краят му не се вижда.
Но - ще направя поне една какао-пауза сега:)))
Привееет!!!
цитирай
34. elinora - Ах, лелей,
07.07.2011 16:05
вчера ден на целувките, днес на шоколада! :)))
Скарли, страхотно сладък постинг! Обаче, няма ли начин да раздаваш и по едно шоколадово бонбонче на посетителите, м? :))))
цитирай
35. scarlety - Aми тъкмо, с почистено мазе
07.07.2011 16:44
tili написа:
Днес още не съм хапнала нито парченце шоколад. И както съм се разхвърляла да чистя мазето с едни мургави братя - краят му не се вижда.
Но - ще направя поне една какао-пауза сега:)))
Привееет!!!

ще седнеш да похапнеш с удоволствие шоколадче:))))) А шоколадовите на цвят братя,дано са свършили работата като хората:)))) Да ти е сладка какаовата пауза,Тили!:) И едно шоколадче да ти пее:
http://www.vbox7.com/play:e2109d1b&al=1&vid=2277574
цитирай
36. scarlety - Ели,целувки,шоколади - все сладки работи;)))))
07.07.2011 16:46
elinora написа:
вчера ден на целувките, днес на шоколада! :)))
Скарли, страхотно сладък постинг! Обаче, няма ли начин да раздаваш и по едно шоколадово бонбонче на посетителите, м? :))))

Ето,тези всичките бонбони са само за тебе:))))
http://www.meweevents.com/2010/12/shokolad-bonboni-torti/

и това- също:
http://www.vbox7.com/play:e1ea4ec4
цитирай
37. tili - Много е Прешъс:)))
07.07.2011 17:22
http://youtu.be/IOSJE7SAGLQ
цитирай
38. oceanofdreams - Най-хубавото нещо след тежък ден е ...
07.07.2011 17:31
Най-хубавото нещо след тежък ден е парче шоколад (всъщност не парче а цял шоколад). :)))
цитирай
39. scarlety - Ха,щях да я слагам под постинга!:) Много палава песничка:))
07.07.2011 17:34
tili написа:
http://youtu.be/IOSJE7SAGLQ


Вярвам в чудеса,
къде си ти секси:)))))
цитирай
40. scarlety - Ооо,разбира се,че цял! То само парченце не стига:)))) Привет!
07.07.2011 17:35
oceanofdreams написа:
Най-хубавото нещо след тежък ден е парче шоколад (всъщност не парче а цял шоколад). :)))

цитирай
41. katan - Mного сладък шоколадов постинг, Скарлети!
07.07.2011 18:06
Днес се оказва, че е двоен празник - на шоколада и целувката.
Най-обичам шоколадовата целувка на Мишел:))).
Като й кажа, че ми е много сладка тази целувка, тя идва отново с хитра усмивка и шоколад по устничките да ми направи още по-сладко:).
Поздрави за постинга и за музеите, които посетих с теб!
Благодаря и за "Шоколад"-а на Жулиет Бинош и Джони Деп.
Да ти е шоколадова вечерта, скъпа приятелко!
цитирай
42. scarlety - Привет,Кате!
07.07.2011 18:16
На целувката мисля,че беше вчера! Но няма значение-все хубави празници;)))
Мишел сигурно си е сладка със и без шоколад:))) Нали е на баба бонбонката:)))
Хубава вечер и да не забравите десерта- шоколад:)))
цитирай
43. sparotok - :)
07.07.2011 18:24
Шоколада е едно от последните неща, от които някога ще реша да се лиша...има защо, нали:)
цитирай
44. scarlety - Естествено! Предимствата му са къде повече от недостатъците:))
07.07.2011 18:34
sparotok написа:
Шоколада е едно от последните неща, от които някога ще реша да се лиша...има защо, нали:)

Никакво отказване:))))
цитирай
45. babaelenica - Гуспойце ОХара, :))))))))))
07.07.2011 19:41
Признавай бързо, какво количество шоколад изяде, докато спретнеш тази статия?
Подозирам, че не е само 100 гр.)
Много се смях в Нюхейвън, представяйки си как загорели лелки ближат достойнството на Давид, като се има предвид, че то не е значително и без това.
:)))))
цитирай
46. scarlety - Гледай я ти,Еленица,
07.07.2011 20:08
бабетка била, пък виж кое от статията и направи впечатление:)))
Любопина съм да видя,освен тоз Давид със скромните....възможности,какви други фигури предлагат!:)) В краен случай една шоколадова бира ще ме задоволи:))
Изядох само половин шоколадче досега,но след малко ще си го доизям -черен,аз друг не обичам!
Ели,ако мерна нейде шоколадови бастуни,да ти взема ли?:)))
цитирай
47. roza17 - Аз пък не обичам шоколад. Не, че не ...
08.07.2011 12:12
Аз пък не обичам шоколад. Не, че не хапвам примерно два-три пъти в годината по някое бонбонче "Линдор", но то е единственото, което може да ме съблазни. На всички вас, които обожавате шоколада, честит да ви е празникът - макар и на патерица:)
цитирай
48. анонимен - Докато " консумирах " виртуално показаното
08.07.2011 12:42
изпих три литра вода, но кръвната ми захар скочи на 20 ммол ... :)
цитирай
49. scarlety - 47. roza17 - Аз пък не обичам шоколад. Не, че не ...
08.07.2011 12:56
Рози,ми ти си за завиждане,че не обичаш това много калорично удоволствие:))
Е,сигурно имаш някоя друга слабост все пак :)))))
Поздрави и хубав ден!
цитирай
50. scarlety - 48. andreshko - Докато " консумирах " виртуално показаното
08.07.2011 13:00
Андрешко,щом от виртуалното консумиране ти се е вдигнала захарта, не помисляй да го похапваш реално:))))) Наблягай на нещо друго,че ще ме накараш да се чувствам виновна:))
Пък аз ако се повъртя още малко из този постинг,ще ми се прияде отново шоколад!:))))
цитирай
51. makont - О, прекрасен постинг,
08.07.2011 16:08
сладък и красив. И днес да ти е шоколадово, аз зарязах диетата и вече съм на три линийки "Мерси". Усмивки и шоколадово настроение!
цитирай
52. scarlety - Майче,
08.07.2011 17:31
в мойта диета задължително присъства малко натурален шоколад:))))
Такава си ми е диетката- с доза удоволствие и по-малко страдания;))))Че то колко удоволствия му остават на човек? На пръсти се броят:))
Поздрави и хубава шоколадова вечер!:)
цитирай
53. lotos16 - Лелей, Ади, как можа... :)))))
09.07.2011 14:28
Сега трябва да отскоча до хладилника за парченце шоколад...
Едно от любимите удоволствия на семействто ми... Обикновено шоколадът се дели на три неравни части :))))
Хубав да е денят ти!!!
цитирай
54. scarlety - Eй,Пав,
09.07.2011 17:49
толкова се радвам,че се отби:) След тоя постинг всеки отскача я до хладилника,я до магазина:)))Подозирам,че от неравните части на шоколада най-малката е за теб:))))
Денят ми беше хубав-морски днес. Открих плажния сезон:))))
На теб и семейството желая весело лято!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1735016
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031