Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 13:14 - Най-изключителните диаманти
Автор: scarlety Категория: Други   
Прочетен: 27881 Коментари: 45 Гласове:
68

Последна промяна: 16.03.2011 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 



НАЙ-ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ ДИАМАНТИ

 

 image

 

 

" Диамантите са най-добрите приятели на момичетата"-Мерилин Монро сигурно е права,защото диамантите са вечната красота на света и силата на властта!

 


 Освен „най-добрите приятели на момичетата” диамантите винаги са били и ще бъдат разплащателно средство, сигурна инвестиция, а понякога и причина за военни конфликти. Така е от векове, така е и сега, когато светът се тресе от безпрецедентна финансова криза. Повече от всеки друг скъпоценен камък или благороден метал диамантите въплъщават мечтата за сигурност и лукс. Затова всички, които са изплашени от срива на борсите или губят неуспешно инвестирани пари, се ориентират към тях като най-сигурно средство срещу инфлацията.

 

 

 

 image

Дори само споменаването на имената им пораждa копнежи: Риджънт, Голямата звезда на Африка, Кох-и-нор, Тейлър-Бъртън, Голямата хризантема... Историята на най-митичните диаманти в света, осеяна с коварни удари, предателства и убийства, често е била писана с кървави букви.

 

 

imageimage               Кулинан 1                           Кулинан2

 

Първият критерий за място в класацията на най-изключителните диаманти е, разбира се, размерът: откритият в Южна Африка Кулинан, който днес е част от британското кралско съкровище, и до днес е без конкурент в тази категория. Намирането му на 26 януари 1905 предизвиква световна сензация и няма как да бъде другояче, защото суровия диамант тежи 621 г (3106 карата) и е дълъг 11 см. Най-изумителният скъпоценен камък в историята на човечеството е изваден от Голямата дупка (Big Hole), мината близо до Претория, основана от Томас Кулинан, на когото е кръстен камъкът. Но в онзи късен следобед работникът, попаднал на тази невероятна находка, далеч не е подозирал, че дори и след повече от 100 години рекордът на Кулинан няма да бъде надминат.

 

 


image

Стъклени копия на деветте диаманта изработени от Кулинан

 

 

image

regent - diamond

В онези несигурни времена заплахата от разбойнически нападения принуждава притежателите на скъпоценности да измислят какви ли не хитрини. Така, когато правителството на Трансваал решава да подари диаманта Кулинан на английския крал Едуард VІІ за рождения му ден през 1907, камъкът е пуснат по пощата като обикновена пощенска пратка. В същото време запечатана кутия за шапки, в която уж се намира той, отплава на борда на кралския кораб. Събитието предизвиква небивал медиен шум и привлича вниманието на репортери и световни бандити. В действителност в кутията за шапка лежи парче най-обикновено стъкло. Стратегическият ход е успешен и година по-късно Едуард VІІ, станал притежател на този императорски подарък, е осенен от рискованата идея да разфасова камъка. На 10 февруари 1908 Кулинан е разрязан на 9 огромни диаманта. Между тях са 530-каратовият Кулинан І, впоследствие прекръстен на Голямата звезда на Африка, и 317-каратовият Кулинан ІІ, известен и като Звездата Лесер на Африка, както и други 96 по-малки брилянта с изключително качество.


 

 

image               Sancy-diamond

 

 

В надпреварата за карати Златен юбилей държи абсолютен рекорд – той тежи 545 карата след шлифоването. Президент Варгас (с тегло 726 карата), намерен в Бразилия през 1938, както и Кох-и-нор (с тегло 600 карата в сурово състояние), намерен в Индия, също намират място в класацията на най-големите диаманти в света.

 

 

 

 

image
Idole-28099s-eye-diamond

 

 

Важни за репутацията на един диамант са също така качеството на обработката, блясъкът и формата. И разбира се, цветът. Хортензия е с цвят на праскова, Хоуп е син, Кан Канари – наситено жълт, Дрезден Грийн – ябълково зелен, Голямата хризантема – златистокафяв, Кимбърли – с цвят на шампанско, Дария-и-нур – розов...

 

 image
Great-mogul-diamonde


 

Всеки от тези камъни притежава невероятна съдба, преминавайки през векове и континенти и събуждайки едни и същи екстремни, дори луди страсти у хората, докоснали се до тях. В диаманта Санси например е събрана цялата френска история: първият му известен собственик е Шарл Смелия, който го губи по време на битка срещу швейцарската армия през 1476. Век по-късно диамантът се появява в ръцете на сеньор Дьо Санси, посланик на Франция в Константинопол. След като го използва като залог, за да помогне на Анри ІV да се качи на престола, той го продава на английския крал. Впоследствие камъкът минава през ръцете на кардинал Мазарини, на Луи ХV, изчезва след нападение на пътни бандити, за да се завърне по време на Директорията, когато е заложен срещу пари, които да финансират армиите на Революцията, заминава за Англия, за да се влее в богатството на херцозите Астор, и най-накрая е откупен от Лувъра, където сега се намира.

 

 


image

Orloff-diamond
Подарен от граф Орлов на Екатерина Велика, диамантът Орлов днес украсява императорския скиптър на Русия   

 

Риджънт също има славно минало. Откраднат през 1792, той е открит в дупка, която престъпниците издълбали под... „Шанз Елизе”. По време на окупацията, той е пренесен по спешност от Лувъра в замъка Шамбор, където прекарва дълги отшелнически години, замаскиран под дебел слой гипс зад мрамора на една камина.

 

 


image

Star of Afrika

 

Още по-зрелищна е одисеята на изумително красивия Хоуп, който открай време се ползва с мрачната репутация, че носи смърт и проклятие въпреки нежното си име. Купен през 1642 от пътешественика Жан-Батист Таверние, скъпоценният камък става притежание на Краля Слънце и той, както си го носи, умира. Малко след като преминава в ръцете на Мария Антоанета, тя бива обезглавена. Камъкът се появява наново вече в семейството на младия лорд Хоуп в Англия, който тутакси се разорява. Всеки от клана Хоуп, който наследява прочутия диамант, умира при трагични обстоятелства. В деня, в който руската принцеса Канитовска го дава на своя приятелка, парижка актриса, последната е убита, докато излиза на сцената. Хоуп попада у един нюйоркски бижутер (той набързо фалира), и у един султан (той изгубва трона си), преди да влезе в американската фамилия Маклейн, която решава – разумна защитна мярка – да го освети. Резултатът е, че свещеникът, извършил ритуала, полудява, а синът на Маклейн се самоубива. Според легендата истинският Хоуп е приключил земния си път през 1912, при потъването на “Титаник”, завличайки на дъното последния си собственик. Във филма на Джеймс Камерън Кейт Уинслет носи на врата си реплика на Хоуп. В действителност обаче е по-вероятно след всички тези премеждия Хоуп да е бил разрязан на две. Едно от парчетата днес се намира в “Смитсониън Институт” във Вашингтон.

 

 


image

Blue Hope

 

 

Най-бляскава от всички е историята на знаменития Бъртън-Тейлър. През 1969, в чест на поредното им зрелищно сдобряване, влюбеният Ричард Бъртън подарява камъка с форма на капка, тежащ 69,42 карата, на божествената Елизабет Тейлър. Но тъй като големите любовни истории не продължават дълго за разлика от диамантите, които са вечни, двойката не успява да избегне развода. А диамантът Бъртън-Тейлър запазва бляскавата си репутация.

 

 


image

Excelsior

 

 

Намереният в Индия Риджънт пък бил откраднат от един роб. Крадецът успял да скрие камъка под превръзката на рана, която нарочно сам си причинил, но бил убит от капитана, който трябвало да го освободи. След като бил откраднат от някакъв монах в Мадрас, великолепният синьо-виолетов Орлов се завърта във вихъра на поредица от престъпления и убийства, преди да заеме достойно място в императорския трезор на Русия. Когато сеньор Дьо Санси решава да продаде диаманта си в Англия, пратеникът, по който го изпраща, не стига до получателя, защото бива причакан и убит от добре осведомени бандити. В пристъп на гениална интуиция бившият посланик все пак успява да открие своята скъпоценност... в трупа на верния си слуга. В момента на нападението нещастникът предпочел да глътне камъка, вместо да допусне той да бъде откраднат.

 

 


image

koh-i-noor
 

 

Както става ясно, историята на повечето от легендарните диаманти е свързана с трупове и убийства. Но има, разбира се, и красиви истории, които разпалват въображението. Като тази за диаманта Президент Варгас, открит през 1938 в Бразилия от трима ловци на камъни. В по-ново време Ерик Нюзбаум, експерт бижутер в „Картие”, успява да попадне на следите на колието от Патиала, изработено през 1928 и състоящо се от 3000 диаманта. След зрелищен екшън бижуто, което се смята за едно от най-красивите в света, зае мястото си в сейфовете на фирмата на площад „Вандом” в Париж.

 

 image


image

Taylor-Burton


Приказни истории, които още повече покачват акциите на диаманта, в чиито фасетки се отразяват мечтите на
хората за богатство и безсмъртие.


Легенди и поверия


Много от легендите и поверията за диамантите са свързани с техните свойства. Неслучайно се е смятало, че минералът придава на притежателя си мъжество и твърдост, запазва целостта на тялото. А ако делото на човека е справедливо, той му помага за победата над врага. Носещите диаманти не са заплашени от диви зверове. Действията на скъпоценния камък са най-силни, когато той е получен без насилие и принуда. 
Древните индуси вярвали, че диамантите се образуват от петте начала на природата: земя, вода, небе, въздух и енергия. Те разделяли диамантите в 4 групи, което до голяма степен се определяло от свойствата на минерала, най-вече цвета. За съвършени се приемали безцветните и белите, с цвета на сребристи облаци и луна, и с шестоъгълни кристали (октаедрични). В другите групи били червеникавите, зеленикавите и сивите, съответно с ѕ, Ѕ и ј от стойността на съвършените.
Спомняте ли си живите разкази на Синбад-мореплавателя в „Хиляда и една ноща”. В една далечна страна, имало дълбока долина, чието дъно било осеяно с диаманти, охранявани от множество огромни змии. Но хората намерили изход. От върховете те хвърляли големи късове месо. Диамантите полепвали по тях, а орли отнасяли късовете в гнездата си. Смелчаци се промъквали до гнездата и събирали блестящите кристали. 
Легендата се преплита по особен начин с истината. Свойството на диамантите да прилепват към животинска мазнина на практика е използвано дълги години от търсачите на диаманти. Даже и сега има места в Африка, където простотата на този способ се използва. Намесването на орлите в легендите пък съответства на истината, че хората в Африка са пускали домашните си птици на насипищата на изработките. Птиците ровели и виждайки блестящите камъчета ги поглъщали.
Подобна по съдържание е и легендата в „Одисей” на Омир. Легенда за Александър Македонски разказва как с войската си достигнал до място с диаманти и змейове-пазители. Той наредил на войниците си да обърнат щитовете си и отразяващата се от тях слънчева светлина заслепила пазителите.


 източник: estet.log.bg




Гласувай:
68



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monaliza121 - Интересни диамантени истории, ...
15.03.2011 14:08
Интересни диамантени истории, О'Хара!
Поздрав за темата!
Имаше и филм за един "кървав диамант"от Африка..:)))
цитирай
2. ckarlet - Много са красиви, Scarlety, и доста ...
15.03.2011 14:11
Много са красиви, Scarlety, и доста интересна информация си публикувала за тях!
Хубав ден!
цитирай
3. анонимен - Прекрасни са ...
15.03.2011 14:12
Заслужава се да се видят от всички, които умеят да ценят не скъпото, а красивото.
За съжаление днес май е обратното... : (
По-красиви ще изглеждат САМО ако са носени от някоя красива жена....:)))))
цитирай
4. анонимен - Даже и на картинки са много хубави, ...
15.03.2011 14:58
Даже и на картинки са много хубави, направо магнетични, а какво ли са на живо. Къде се продават да си купя един от по-големите. :)))
цитирай
5. ren - напълниха ми се очите с красота!...
15.03.2011 15:09
напълниха ми се очите с красота!
защо залитнах по сините диаманти аз?хехе:))
цитирай
6. megg - Магнетични са ...
15.03.2011 15:10
Не само в красотата си, но и в тайнствеността, с която са обгърнати.
Поздрави, Scarlety! :)))
цитирай
7. scarlety - :)))))))))
15.03.2011 15:32
neponosimost2 написа:
Отказах се отдавна от диамантите си, защото все ги мислех, притеснявайки се да не стана обект на набези от разбойници.Без тях се живее по-безгрижно.Шегувам се, разбира се.Много са красиви!


И правилно си постъпила! Иначе трябва да ходиш постоянно с охрана и да живееш в напрежение и страх:)))) Поздрави и от мен!:)
цитирай
8. scarlety - Тин,
15.03.2011 15:35
monaliza121 написа:
Интересни диамантени истории, О'Хара!
Поздрав за темата!
Имаше и филм за един "кървав диамант"от Африка..:)))


Да.Филмът се казва точно "Кървав диамант" и е с Леонардо ди Каприо. Действието се развиваше май в Сиера Леоне!
цитирай
9. scarlety - Красиви и всички с интересна история! Поздрави и от мен!:)
15.03.2011 15:36
ckarlet написа:
Много са красиви, Scarlety, и доста интересна информация си публикувала за тях!
Хубав ден!

цитирай
10. scarlety - Прав си,Андрешко! Красотата им ще е двойно по-голяма на шията на красива жена!:)
15.03.2011 15:37
andreshko написа:
Заслужава се да се видят от всички, които умеят да ценят не скъпото, а красивото.
За съжаление днес май е обратното... : (
По-красиви ще изглеждат САМО ако са носени от някоя красива жена....:)))))

цитирай
11. stela50 - Красиво и интересно ...около диамантите винаги се
15.03.2011 15:39
крият тайнства ,загадки и любопитни истории.
Но не може да се отрече тяхната прелест и блясък .
Поздрави , Скали ,хубава идея и прекрасен постинг !
цитирай
12. scarlety - Куш,
15.03.2011 15:41
kushel написа:
Даже и на картинки са много хубави, направо магнетични, а какво ли са на живо. Къде се продават да си купя един от по-големите. :)))


Какво купуване?:))) Има да те мисля постоянно жив ли си:)))) Достатъчно е да прескочим до Лувъра или до "Смитсониън институт" във Вашингтон да ги поразгледаме:)))
цитирай
13. scarlety - Красиви- да!
15.03.2011 15:45
ren написа:
напълниха ми се очите с красота!
защо залитнах по сините диаманти аз?хехе:))

Но не забравяй,че синичкият красавец " Hope" носи смърт и проклятие,въпреки нежното си име, според легендата!:))
цитирай
14. scarlety - Магнетични и всеки с приказна история!:) Поздрави Мег!:)
15.03.2011 15:51
megg написа:
Не само в красотата си, но и в тайнствеността, с която са обгърнати.
Поздрави, Scarlety! :)))

цитирай
15. scarlety - Благодаря,Стел! Любопитни,мистериозни,даже кървави истории:) Поздрави!
15.03.2011 15:57
stela50 написа:
крият тайнства ,загадки и любопитни истории.
Но не може да се отрече тяхната прелест и блясък .
Поздрави , Скали ,хубава идея и прекрасен постинг !

цитирай
16. razkazvachka - И аз си правех смели майтапи, докато един ден получих достъп за минутка до истински...
15.03.2011 16:12
невероятно е, как човек се променя в сиянието на диаманта, а светът става цял и плътен...
цитирай
17. kometapg - Беше удоволствие да прочета и видя ...
15.03.2011 17:56
Беше удоволствие да прочета и видя всичко това! Благодаря ти!:)
цитирай
18. ivankalilova - Приказни диамантени истории!Б...
15.03.2011 18:40
Приказни диамантени истории!Благодаря от сърце, Ади ,че сподели!
Беше ми изключително интересно!
Поздрави, с пожелания за хубава вечер!:)))
цитирай
19. анонимен - Скоро ударих 7 милиона от тотото и ...
15.03.2011 18:44
Скоро ударих 7 милиона от тотото и мога да си позволя две-три парчета. Лошото е, че не ги познавам и могат да ми продадат някакви ментета.
цитирай
20. scarlety - Oo,ти си сред щастливците,които са докоснали истински диамант:)) Трябва да разкажеш!
15.03.2011 19:10
razkazvachka написа:
невероятно е, как човек се променя в сиянието на диаманта, а светът става цял и плътен...

цитирай
21. scarlety - И аз се радвам,че ми гостува! Хубава вечер!:)
15.03.2011 19:11
kometapg написа:
Беше удоволствие да прочета и видя всичко това! Благодаря ти!:)

цитирай
22. scarlety - Интересни са историите,Ваня! Благодаря ти и хубава вечер!
15.03.2011 19:12
ivankalilova написа:
Приказни диамантени истории!Благодаря от сърце, Ади ,че сподели!
Беше ми изключително интересно!
Поздрави, с пожелания за хубава вечер!:)))

цитирай
23. scarlety - Уауу,7 милиона!!!
15.03.2011 19:16
kushel написа:
Скоро ударих 7 милиона от тотото и мога да си позволя две-три парчета. Лошото е, че не ги познавам и могат да ми продадат някакви ментета.

Трябва да те сложа под номер 1 сред приятелите си:)))) За познаването е лесно- имаш ли парички,намират се хора за всичко:)))
цитирай
24. bven - Добре си поиграх с тези приятели, scarlety -
15.03.2011 21:15
прекрасно разказваш и нека за всеки има по едно искрящо камъче :)))
цитирай
25. dengubara - Haresvat mi!
16.03.2011 10:26
Pozdravi za tebe!
цитирай
26. demidin - Мъж и жена пред лъскавата витрина на ...
16.03.2011 10:44
Мъж и жена пред лъскавата витрина на бижутериен магазин...
Жената:
- Искам да ми купиш ето това!
Мъжът:
- Това ултиматум ли е?
Жената:
- Не, диамант!!!
цитирай
27. scarlety - Привет bven,dengubara!
16.03.2011 11:22
Радвам се,че се отбихте:)))) Усмивки:)
цитирай
28. scarlety - Деми,връщам ти един виц!:)
16.03.2011 11:23
Мутра подарил на жена си диамантен пръстен по случай годишнината от сватбата им. Жената недоволно:
- Но, скъпи, нали знаеше, че искам Мерцедес!
- Знаех, но колкото и да търсих не успях да намеря имитация на Мерцедес!
:))))))))
цитирай
29. sparotok - !
16.03.2011 13:42
Диамантите са красиви, няма друг скъпоценен камък, който така да улавя и да задържа светлината в себе си...

Поздрави!
цитирай
30. scarlety - Здравей, sparotok!
16.03.2011 14:14
Класическият обработен като брилянт диамант е с 57 фасети, така се осигурява красивото и уникално пречупване на светлината. Легенда за Александър Македонски е интересна. Разказва как с войската си достигнал до място с диаманти и змейове-пазители. Той наредил на войниците си да обърнат щитовете си и отразяващата се от тях слънчева светлина заслепила пазителите.:)
цитирай
31. 4aiotgluhar4e - Красиви са, радват окото. Но като си ...
17.03.2011 00:34
Красиви са, радват окото. Но като си помисля, че в диамантените мини деца работят като роби, ми се отщява.
Знаеш ли, Скарлети, сега се сещам, че преди десетина години бях на една грандиозна изложба в Аахен и там бяха изложени всевъзможни съкровища на коронованите особи, наследници на Карл Велики. Много скъпоценност, много нещо! Но най-много ме впечатлиха едни дребни диамантчета на един орден на Наполеон. Даже при преминаването на човек край витрината, наблюдавахме невероятен танц на светлината.
цитирай
32. scarlety - 32. 4aiotgluhar4e - Красиви са, радват окото. Но като си ..
17.03.2011 07:42
Чайче, представителите на звездния елит сигурно не предполагат, че камъните от типа "чисти, блестящи и в кутийка", които са свикнали да виждат, твърде вероятно водят началото си от мръсни африкански мини и са добивани от хора със статута на полуроби. Нито пък се замислят за кръвта, потта и сълзите, които съпровождат търговията с искрящите и скъпи парчета въглерод.Та като се сети за това,на човек му се отщява:( Но страстта към тях през годините обикновено заглушава разума!
цитирай
33. phoenix2000 - Диамантено момиче :)
18.03.2011 16:33
Диамантено момиче :)
цитирай
34. scarlety - phoenix,това ли имаше предвид:))))))))
18.03.2011 17:15
http://wwww.sibir.bg/blog/niki196811/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=438407
цитирай
35. elinora - scarlety,
18.03.2011 19:15
красота и блясък, разточителство и страст, абе изобщо - диамантен постинг! :))
И понеже чудесно си започнала с Мерилин Монро, само да припомня и една друга нейна мисъл, от друг неин житейски период -" Диамантите, парите и славата са хубаво нещо, но не топлят вечер в леглото" :)
цитирай
36. scarlety - . elinora - scarlety,
18.03.2011 19:44
Taka e,Ели не топлят диамантите,само блестят,блестят....и заслепяват някои хора:))))
цитирай
37. анонимен - :)
19.03.2011 10:25
Красив искрящ постинг:)
Поздрави, Скарлети!:)
цитирай
38. scarlety - Aн 38,
19.03.2011 11:28
Мерси,че намина,но аз няма къде да те намеря:(
цитирай
39. анонимен - :)Приятелко
19.03.2011 12:05
В последно време имам пак някакви леки проблясъци за писане:), и започнах един разказ, но истината е, че трябва да се работи повече, и няма време за такива неща. Ще се включа пак, още зрея:)))
Хубав уикенд!:)
цитирай
40. scarlety - Добре,приятелю-
19.03.2011 12:58
така да бъде! Узрявай,пиши!:) Аз ще си чакам! :)
Хубави почивни дни и на теб!:)
цитирай
41. ivankalilova - Цялатата тази красота от пролетта ...
21.03.2011 07:37
Цялатата тази красота от пролетта нека се пренесе в душата ти и да те дари с приятни мигове, весело настроение и творчески полет!
Честита първа пролет!:)))))))))))))))))))))))))))
цитирай
42. scarlety - Благодаря,Ваня!
21.03.2011 08:00
Честита пролет и на теб-щастлива и слънчева!
И само хубави емоции!:)))
цитирай
43. troia - ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!
21.03.2011 12:15
Бъди все така усмихната, лъчезарна и обичана!
цитирай
44. scarlety - Честита и на теб,Троя!
21.03.2011 13:58
Желая ти слънчево настроение и много топлина!:)
цитирай
45. vedrina - !!!
28.03.2011 20:32
Красиви, изящни!!!
От колекцията "Съкровищата на Земята" - вече си купих тъмновиолетов аметист, но най-любим ми е рубинът.../минерали/...!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1742697
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930