Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 14:01 - Страхливи любовници погубват Мата Хари
Автор: scarlety Категория: Други   
Прочетен: 18357 Коментари: 28 Гласове:
53

Последна промяна: 05.12.2010 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Да надникнем в света на шпионажа,интригите  и чувствеността! Най-известната личност,свързана с тези три думи е Мата Хари.
  Тя ще остане завинаги световен символ на шпионажа със своята изключителна енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и сексапил. На 15 октомври се навършиха  93 години от екзекуцията на изкусителката.

  Историци твърдят,че делото срещу екзотичната танцьорка е скалъпено.


image Пощенска картичка със снимката е била много популярна преди 100 год.

  Алчна куртизанка или невинна жертва на френските тайни служби? Според различните направления в най-новата история Мата Хари заслужава и двете определения, но все още има твърде много мистерии около дейността и като шпионин. Нейното дело в парижкия военен архив е засекретено до 2017 г., но няколко изследователи успяват да надникнат в част от документите, което разкрива пред тях малко по-различна версия. Най-новите проучвания сочат, че е твърде вероятно обвиненията срещу нея да са фалшифицирани. Някои изследователи стигат дотам да твърдят, че екзотичната танцьорка нито за секунда не е играла двойна игра и затова смятат, че делото срещу нея е изцяло скалъпено. Други пък са на мнение,че е била не само изпечена лъжкиня, но дори че е замесена в много повече шпионски истории, отколкото е известно. Мистериите около нея се дискутират отново около рождения є ден – 7 август 1876 г.Всъщност големите неясноти около съдбата є започват още приживе. Самата тя се представя като Мата Хари – танцьорка, родена в Индонезия. В действителност истинското є име е Маргарета Гертруда Зеле и родното є място е скучно селце в Холандия.

 

image

На снимката със съпруга си Мата Хари няма нищо общо с по нататъшния си образ на изкусителка


Баща и не е екстравагантен туземец,който познава тайните на шаманите, както твърдяла, а най-обикновен селски шапкар. Той не успял да и даде екзотично минало, но и дал нещо друго – необичайна за северната Холандия външност – тъмни очи и коси, които и дали основание да твърди по-късно, че е азиатка. Следващата мистерия около нея е свързана с първия по-голям скандал в живота и – любовната връзка с директора на училището, когато тя е на 15 години. Новооткрити архиви обаче сочат, че двамата просто се разхождали, хванати за ръце – за нещо повече не стигнала смелостта на кавалера. Но дори и тези невинни излети сред природата опетнили репутацията на младата жена и затова тя с радост приела предложението на един офицер от шотландски произход, по-възрастен от нея с 20 години, който си търсел съпруга. Всъщност сватбата и с Рудолф Маклеод е резултат на извратеното чувство за хумор на един журналист. Той искал да се пошегува с Рудолф, когото познавал от пиянските запои в една кръчма в Амстердам и решил да пусне обява, уж „да му станело по-весело”. От тази „шега” се родили две деца, чиято нещастна съдба е поредната мистерия в живота на Мата Хари.

image Статуя на Мата Хари в родното и място в Холандия.
 
Синът и Норман Джон, роден през 1897, починал след загадъчно отравяне. От токсичното вещество била засегната и дъщеря є Жана Луиз, с година по-малка от брат си, която оцеляла,след като няколко дни е на прага на смъртта. Подозирали бавачката на децата ­ момиче от о.Ява, където семейството живее през последните години на XIX век. Истината обаче никога не излиза наяве. Знае се само, че този нещастен момент охлажда чувствата между съпрузите, които и без това не били силни. Затова разводът не изненадва никого от близките им.Увлечена от модерните тогава идеи на феминизма, Маргарета решава да вземе живота си в свои ръце. На 26 г. заминава за Париж,където се представя пред светското общество като танцьорка от Индонезия с псевдоним Мата Хари – букв. „Окото на деня”, както местните хора наричали слънцето. Облечена в трико с телесен цвят, което създавало илюзията, че е гола, тя организира представления с рекламата, че това са танци на местните народи от Индонезия. И тя за първи път ги показвала на западна сцена. Успехът е толкова голям, че Мата гастролира в най-луксозните зали в Рим, Виена, Монте Карло и Мадрид. Снимката є излиза в най-големите вестници и върху пощенски картички, композитори като Пучини и хореографи като Дягилев я признават за своя муза.


image
 
Според враговете на Мата Хари тя използвала славата си, за да си намира богати и влиятелни покровители. Твърдяла, че парите не я интересуват,а просто търси истинската любов. Никой не би могъл да каже каква е истината, особено за връзките є след 1914 г., когато избухва Първата световна война. Тогава екзотичната „индонезийка” решава, че е време да сложи край на танците и да се занимава с нещо по-сериозно и по-доходоносно. Според едни историци я обучават в немска разузнавателна школа и нейните сведения причиняват смъртта на хиляди хора. Най-новите изследвания обаче сочат, че това не е вярно и в секретните списъци на тези школи няма сведения за нея. При това по времето, когато се подозира,че е е там, тя има алиби – мнозина са я виждали на официални обеди и вечери в парижките ресторанти. Затова доста изследователи са на мнение, че Мата Хари става изкупителна жертва на френското разузнаване, което искало да демонстрира възможностите си за преследване и наказание.



image

Историците твърдят, че истината е по средата – Мата Хари наистина е замесена в двойна шпионска игра, но го е прави не от политически амбиции, а за да продължи луксозния си живот. Затова без колебание приема поканите на няколко немски генерали, които след вечерите – и вероятно нощите – с нея докладват, че „е годна за сътрудничество”. Така немците є дават кодовото име Н-21, а за да провери дали наистина евербувана за шпионин от нацистите,шефът на френските тайни служби капитан Жорж Ладу също я ангажира като агент. Той я изпраща в Мадрид, където тя става любовница на един от германските военни аташета в Испания майор Амолд Кале. На него обещава да му споделя поверителни сведения от Франция, а на Ладу казва, че ще му съобщава тайната информация от Кале. И в двата случая танцьорката не се проявява като голям шпионин, защото не успява да стигне до особено важна информация.Шифрованите є писма включват сведения предимно за коктейли и светски разговори. Историците предполагат, че и да е имала желание да се прояви като шпионин срещу нацистите, не е имала нужния опит, образование и хладнокръвие. Всъщност французите не биха се усъмнили в нея, ако и у немците не се беше родило подозрение в двойната є игра. За да потвърди съмненията си, Кале изпраща шифрована телеграма до Берлин, която френското контраразузнаване прихваща. Така става ясно кой е агент Н-21. След като Мата Хари се връща в Париж, тайните служби я следят месец и половина. Така и не стигат до категорични доказателства, че е извършила предателство, но въпреки това я арестуват на 13 февруари 1917 г.


image


Съдебното дело срещу нея е пълно с неясноти – няма нито улики, нито категорични обвинения. Но уплашени от развоя на събитията, многобройните и френски любовници, които биха могли да потвърдят нейната невинност, не го правят. Поне десетина мъже са били с нея в часовете и дните, когато е обвинявана в шпионаж, но никой от тях не казва това в съда. Така Мата Хари е осъдена на смърт чрез разстрел и това, което останало след екзотичната танцьорка на 15 октомври 1917-а, е оприличено от свидетелите само на „една купчина фусти”
Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври1917 година.

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в
Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.


Грета Гарбо най-добра шпионка на екрана,изпълнила блестящо ролята на Мата Хари.   image   Съдбата на Мата Хари вдъхновява много режисьори, а първият филм, посветен на нея, е от 1931 г. с участието на Грета Гарбо. Това е една от най-известните є роли, които затвърждават статута є на звезда. Следващата екранизация е от 1964-а, също с популярни актьори – Жана Моро и Жан-Луи Трентинян. Еротичната звезда Силвия Кристел, позната от „Емануела”, се снима в биографията на шпионката през 1985 г. По мнение на повечето критици обаче най-добра е екранизацията с Грета Гарбо, макар в нея да има доста идеализации.


източник Монитор и
Людмила Габровска
 







Тагове:   Мата,


Гласувай:
59



1. bven - Много хубав и интересен постинг!
05.12.2010 14:14
Все пак се говори за легендата Мата Хари, а филмът с Грета Гарбо беше прожектиран и у нас. Поздравления, scarlety! Хубав ден!:)
цитирай
2. stela50 - Прекрасен постинг ,Скали ...
05.12.2010 15:05
За невероятната Мата Хари .Безспорно екранизацията с Грета Гарбо е чудесна .
Но и тази с Жана Моро и Жан-Луи Трентинян ,беше много добра .
Поздравления и хубав ден !
цитирай
3. ckarlet - Интересна тема си подбрала, Sca...
05.12.2010 15:27
Интересна тема си подбрала, Scarlety. Много съм чела за Мата Хари, но при теб откривам и нови неща. Тя е била много красива и силна жена. А както знаем за разузнавателните служби са били назначавани точно такива жени, които освен с интелект, познания и ум е трябвало да бъдат и много красиви. За нея може много да се говори!
Поздрави! Много ме докосна с постинга си!
цитирай
4. monaliza121 - О, тя наистина е била красавица! ...
05.12.2010 16:33
О, тя наистина е била красавица! Интересни неща научих, които съм пропуснала...
Поздрави, Ади!!
цитирай
5. demidin - Не че в днешно време щеше да се спаси. ...
05.12.2010 17:27
Не че в днешно време щеше да се спаси...днешните страхливци не са по-малко страхливи околкото преди сто години...
Макар че днес СРС-та заместват класическия шпионаж:)))
цитирай
6. scarlety - Здравейте приятели-Бвен,Тин,Стела,Скарлет,Деми!
05.12.2010 18:36
Ето още малко затова как е получила името си и нейните екзотични танци:

"Мечтаех да танцувам явански танци и да използвам познанията си оттам. Мечтата ми се сбъдна. Поканиха ме да танцувам в библиотеката на Музея за източно изкуство пред писатели, художници и интелектуалци. Мосю Гиме, собственикът, ми предложи да танцувам под името Мата Хари, което на малайски означава Окото на деня," пише в спомените си Мата Хари.

С ново име, нови дрехи и нова самоличност, Мата Хари започнала своята кариера. Без специално обучение и особени познания в танците, холандката очаровала изисканата парижка публика с изпълнения, които никой не бил виждал дотогава.

Танцът на Мата Хари покривал представите за ориенталска загадъчност и чувствителност, еротиката допадала на публиката и атмосферата, която внасяла екзотичната танцьорка определено не била част от моногамния християнски свят.

Танците на Мата Хари бързо се превърнали в сензация. Цял Париж говорил за прекрасната жена на име Мата Хари. Индийската танцьорка била чувствена и трагична.
Всички вестници писали за нея. Само за една година тя танцува в над трийсет зали. Танцувала в Ла Скала, в Парижката опера, направила дебют на австрийска сцена, пътувала и до Германия. Превърнала се в звезда.

Всъщност, танците на Мата Хари били лоша имитация на това, което е виждала на остров Ява, но тя компенсирала всичко с въображението си.
цитирай
7. tili - Браво, браво!!!
05.12.2010 19:26
@@@@@@@@@@@@@
цитирай
8. ivankalilova - От сърце благодаря !Поздрави и п...
05.12.2010 20:35
От сърце благодаря !Поздрави и прегръдки !
цитирай
9. dolsineq - Признавам, че и аз само съм подуч...
05.12.2010 21:12
Признавам, че и аз само съм подучувала нещичко за Мата Хари, затова прочетох с интерес постингът ти, Скарлет. Безспорно била е хубава жена, но доста лекомислена...;)
цитирай
10. scarlety - Благодаря ви Тили,Ваня,Долсинея!
05.12.2010 22:21
В Лееварден легендата за Мата Хари е жива. Казват, че ако преминеш там където е статуята на Мата Хари през нощта и при пълнолуние, ще чуеш звън от явански гривни. И танцуването на боси крака. И звънлив момичешки смях!!!
цитирай
11. balgarski7vinarki - Mnogo interesen i hubavo podnesen posting
05.12.2010 23:11
A zaglavieto - dali biha mogli s i pokazania niakoi da ja spasi ili vsichko e bilo predresheno.A che sa bili lubovnizite strahlivi i podli- to e iasno.ne e razchitala na tiah veroiatno Mal chans da ja gepiat.
Kato gledam snimkite i - bila e krasiva i ubedena, che jivee kakto iska.
Ne sam chela knigata , dali e bila pokerdjiika , interesno, shte procheta ako ia nameria.
цитирай
12. cindy - По-скоро е била изкупителна жертва
06.12.2010 00:41
Не е имала кой знае колко ценна информация, доколкото съм чела. Нито е била велика шпионка, заиграла се е в мъжката игра и го е отнесла.
Но иначе е атрактивна персона, не случайно е изиграна от тогавашната холивудска дива Грета Гарбо.
Интересен постинг! :)
цитирай
13. iliada - Днес интересно започва деня!
06.12.2010 08:22
Живот на ръба ..........Въпрос на избор,но несъмнено интересна съдба и ужасен край.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
цитирай
14. sielakrusteva22 - zdr
06.12.2010 09:42
здравей, мн интересен постинг
цитирай
15. slavimirgenchev1953 - Французите са царе на показността.
06.12.2010 09:51
Спомни си и процеса срещу кап. Драйфус, когото обаче оправдават. Какво да искаме от народ, чийто символ е накокошиненият петел ;)))
цитирай
16. naidobriq - Много интересно Скарли..
06.12.2010 10:12
Четох с интерес..Поздравления от мен..
Приятен и усмихнат дет ти желая..
цитирай
17. yotovava - Прочетох с интерес,
06.12.2010 10:16
за нея знаех само от слухове, но никога небях чела истинската история.
Поздрав
Валя
цитирай
18. scarlety - Taка е....
06.12.2010 10:42
slavimirgenchev1953 написа:
Спомни си и процеса срещу кап. Драйфус, когото обаче оправдават. Какво да искаме от народ, чийто символ е накокошиненият петел ;)))

Така е-царе на скалъпените процеси!Оправдаването на Драйфус съвпада с първите стъпки на киното,което не пропуска да вземе участие в патакламата:)))))) Що да не се експлоатира интереса към скандала!:)
Поздрави и хубав ден,Слави!





цитирай
19. scarlety - Синди,Валя,Ани,Сиела,Илианка,balgarski7vinarki,
06.12.2010 10:49
благодаря ви за интереса! Поздрави на всички!:)
цитирай
20. razkazvachka - Привет! Беше любимка на баща ми - скоро не съм си говорила с него за нея:)))
06.12.2010 11:15
Ами - страхливите - те са повече - в своя страх стигат до варварство...
цитирай
21. megg - Привет, Scarlety! И - честит празник!
06.12.2010 14:55
Винаги има какво още да научим за хората, оставили следа. Особено, когато се преплитат красота и изкусителност.
Поздрави за интересния и хубав постинг! :)))
цитирай
22. scarlety - Привет,Разказвачке,Мег!
06.12.2010 16:00
Честит празник и на вас!Надявам се да сте прочели нещо интересно тук! Благодаря за коментарите!:))
цитирай
23. pitagorid - Здравей scarlety
06.12.2010 23:16
Последните два твои постинга много ми харесаха. Неща, които не може всеки да намери лесно, дори с помощта на Чичко Google. И което е най-важното, провокира да се поразровиш и да научиш още неизвестни неща по повод повдигнатата на дискусия тема.
цитирай
24. scarlety - Благодаря,pitagorid!
07.12.2010 08:27
Наистина е удоволствие да се поровиш и да научиш нови интересни неща!
Поздрави!
цитирай
25. makont - Поздрав и от мен!
09.12.2010 09:46
За мен е невероятна жена. При теб човек винаги може да научи нещо, винаги е интересно. Усмихнат ден, Ади!
цитирай
26. scarlety - Благодаря,Мая!
09.12.2010 11:24
Усмивки и хубави празнични дни за теб,без главоболия с нета и цифровата!:)
цитирай
27. troia - Скоро
14.12.2010 15:00
четох за Мата Хари че тя е имала един физически недостатък. Притежавала е много малък бюст, който умело прикривала за този орнаментиран сутиен нейно производство. Така този недостатък тя превръща в предимство, никога не го сваляла, а много жени са искали да носят същия. Поздрави за постинга!
цитирай
28. scarlety - Здравей,troia!
14.12.2010 16:31
Интересно е това-не го знаех! Благодаря ти,че намина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1741954
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930