Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 09:48 - Най-красивите градове в света
Автор: scarlety Категория: Други   
Прочетен: 29351 Коментари: 43 Гласове:
56


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


НАЙ-КРАСИВИТЕ ГРАДОВЕ В СВЕТА
/ според Forbes/


image Тесни улички, най-известният университет в света, паркове, алеи и дворове - тази комбинация класира Кеймбридж, Англия, за най-красивия град на списание Форбс.

Кеймбрдиж е разположен на няколко километра северно от Лондон, през него минава река Кам, а сградите му са неизменно красиви, независимо дали са стари или нови, като историческата Капела на кралския колеж и модерния Център за математически науки на университета.

image

По-големи градове могат да бъдат също толкова красиви. Токио, дом на 50-етажни небостъргачи и традиционни японски вили, е фаворитът на Аманда Рейнолдс, член на британската организация „Градски дизайн", в която членуват архитекти, ландшафт дизайнери и градски планьори. Но не само архитектурата на Токио го класира сред най-красивите градове в света. В него има усещане за структура и подреденост - хората се усмихват и се кланят един на друг през деня, а вечер изригва енергията на многомилионното население и по тъмно улиците оживяват с неонова светлина.

Тъй като красотата е субективно понятие, Форбс избира специалисти от широка гама области - градско планиране, архитектура и развитие. Сред тях освен Рейнолдс са още Майкъл Кауфман от чикагската архитектурна фирма Goettsch Partners, Реймънд Левит, директор на програмата по строително и природно инженерство в университета Станфърд, Тони МакГуърк, градски дизайнер, архитект и председател на лондонската организация Building Design Partnership, Хю О"Донъл от MMМ International, фирма за градско инженерство и Кен Дръкър, директор по дизайна на архитектурната компания HOK, Ню Йорк.

image

Париж
печели одобрението на всички специалисти с широките си булеварди, с насадени покрай тях дървета, уличния си живот и знаменити сгради като изложбения център Гран Пале, както и с контраста в сравнение с английската архитектура, която предпочита индивидуализма и ексцентричността. Естетическите качества на Париж са най-силно повлияни от архитектурния план на Хаусман, който през 19-и век стилизира фасадите на сградите.

„Силата на парижката хомогенност позволява на този красив град да поглъща в себе си такива фантастични архитектурни постижения като Айфеловата кула, безпардонно модерния Център Помпиду (строен от английски и италиански архитекти) и силно оригиналния и иноваторски Световен арабски институт," споделя Рейнолдс.

Ограниченията на градската управа за височината на сградите пък спира появата на извисяващи се небостъргачи. „Когато ходиш из града, не се чувстваш в сянка," казва Кауфман.

image

Докато Париж е възхваляван за дизайна и структурите, издигнати от човека, Ванкувър е забележителен с природната си красота. Този крайбрежен град откритите пространства са колкото искаш - от зелените площи на Университета на Британска Колумбия на запад до гигантския парк Стенли малко извън центъра. В добавка винаги заснежените планини край града и Тихия океан осигуряват красиви пейзажи, а разнообразните култури и храни на града предлагат финалните краски.

image

Откритите пространства са специалитетът и на Кейп Таун, смята Левит. Прочутият английски мореплавател сър Франсис Дрейк някога нарича Кейп Таун „най-красивият нос" на света. Градът е дом на ботаническата градина Кирстнебош, а върхът на планината Тейбъл предлага спиращи дъха гледки към града от над 1 километър височина. Заради относително малките си размери южноафриканският град оставя и минимални следи върху екологическото равновесие на района.

image

Сидни също е прочут с природната си красота - главно заради дълбокото пристанище, което се вижда почти отвсякъде от хълмистите вътрешни квартали на града. И макар времето рядко да е студено или мрачно, истинската красота на Сидни се вижда, когато цветята цъфнат.

„Сидни е най-красив през октомври и ноември, когато милионите тропически дървета, които са посадени покрай повечето от улиците на града, разцъфнат в лилаво. Дори най-баналните външни пътища изведнъж се превръщат в нещо уникално," разказва Рейнолдс.

image

Италианските градове Флоренция и Венеция също са високо в списъка. Флоренция предлага усещане за архитектурната история на Европа с готическата си Базилика ди Санта Мария дел Фиоре и галерията Уфици. Градът е лесен за прехождане, което дава на туристите възможността да го разглеждат пеша. Флоренция е дом и на просторни площади, пълни с кафета и заобиколени от красиви сгради, като Палацо Вехио и Пиаца дела Синьорина. „Никъде другаде по света няма толкова прекрасни площади," казва МакГуърк.

image

Венеция, град, построен буквално върху вода, е богат на история (някога е бил своя отделна република) и честно е наричан „Дисниленд за възрастни". „Древните и красиво орнаментирани сгради някак се чувстват комфортно сред различните си стадии на разруха - избеляващи цветове и сложни зидарии, разположени около врати и прозорци, които се отварят над канали и средновековни алеи само добавят към мистерията на това изкусително място," казва Рейнолдс.

image

Няколко американски града също получават признание. Сан Франциско - заради мостовете, хълмовете, трамваите и природната красота, създадена от заобикалящия град океан.

image

Чикаго пък заслужава мястото си в списъка с все по-зелените си обществени площи, като развиващия се парк Милениум и засадените милиони цветя.

image

Архитектурната красота на Ню Йорк - зашеметяващия пейзаж от Манхатън, състоящ се от стари исторически сгради и модерни структури като кулата на Банк ъв Америка - също не може да бъде пренебрегната. Някои, като Левит, превъзнасят атмосферата на Голямата ябълка. Макар че дори той си признава, че преди 20 години Ню Йорк не би се класирал сред най-красивите градове, спадът в престъпността в последно време позволява на хората да излязат и да преживеят чудесния уличен живот на града.

image

И накрая, никой не може да пропусне Лондон. Ако красотата на Париж е структурирана и подредена, Лондон е пълната противоположност - „красив килим от кръпки", по думите на МакГуърк. Тъй като столицата на Англия се е развивала в продължение на стотици години, си няма една преобладаваща структура и в резултат археологическата му форма е „неравна и разнообразна" - нещо, което специалистите намират за привлекателно.

Източник BG.vesti.com




Тагове:   най-красивите,


Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. petra111222 - а къде е Пловдив :)) ?!?
09.09.2010 09:57
а къде е Пловдив :)) ?!?
цитирай
2. ckarlet - Те наистина са много красиви, Sc...
09.09.2010 10:03
Те наистина са много красиви, Scarlety!
Поздрави за подбраната информация и постинга!
Прекрасен ден ти желая!
цитирай
3. scarlety - Петра,питай Форбс....тяхната сметка:))))
09.09.2010 10:04
petra111222 написа:
а къде е Пловдив :)) ?!?

цитирай
4. monaliza121 - Класация
09.09.2010 10:15
Интересна класация.
Трябва да ги обиколя, за да видя дали е вярна:)))))))))
Поздравления, мила О'Хара! Беше ми забавно с най-красивите градове в твоя постинг, но си оставам в моя град, въпреки, че не е в класацията:)))))))))
цитирай
5. sevdabg - Четох - гледах
09.09.2010 10:23
И си избрах :)
Чикаго !

Поздрави мила !
цитирай
6. nicodima - Пропуснали са Прага!
09.09.2010 10:32
Ама си е за тяхна сметка : )...
Иначе си избирам Кеймбридж!
Поздрави!
цитирай
7. miaa - Здравей Skarlety!
09.09.2010 10:58
Благодаря ти за хубавата разходка! Това са само една малка част от красивите градове по света!Времето няма да ми стигне за да изпиша останалите :)))))))))))
цитирай
8. demidin - Будапеща, Санкт Петербург също са ...
09.09.2010 10:59
Будапеща,Санкт Петербург също са красиви!
Въобще градовете на големи реки крият особено очарование!
цитирай
9. scarlety - Демидин,
09.09.2010 11:01
demidin написа:
Будапеща,Санкт Петербург също са красиви!
Въобще градовете на големи реки крият особено очарование!

за Будапеща ми взе думите от устата,защото съм била два пъти там:) Но пък в тези изброените не съм за съжаление!
цитирай
10. scarlety - miaa,много има още със сигурност Благодаря и аз!
09.09.2010 11:08
miaa написа:
Благодаря ти за хубавата разходка! Това са само една малка част от красивите градове по света!Времето няма да ми стигне за да изпиша останалите :)))))))))))

цитирай
11. amenda - Привет!
09.09.2010 11:14
Не е честно, размечта ме!!!
Толкова красота, и така далеч...
цитирай
12. cchery - Не видях София?!?! Трябваше да е в челото :)))))))!
09.09.2010 11:20
Лично аз искам да посетя Кеймбридж, Токио и Сидни от споменатите в тази класация!
цитирай
13. hel - Според други класации Барселона и ...
09.09.2010 11:22
Според други класации Барселона и Петербург се борели за първото място. Класации различни. Важното е, че има красиви градове и е щастлив, който може да се потопи в атмосферата им!
Поздрав за интересната находка!
цитирай
14. scarlety - Хел,верно е-класации много,красиви градове-колкото искаш! Поздрав!
09.09.2010 11:33
hel написа:
Според други класации Барселона и Петербург се борели за първото място. Класации различни. Важното е, че има красиви градове и е щастлив, който може да се потопи в атмосферата им!
Поздрав за интересната находка!

цитирай
15. scarlety - cchery,ах да знаеш и аз как искам да ги посетя!:))))) И да ги заснема лично:))))
09.09.2010 11:34
cchery написа:
Лично аз искам да посетя Кеймбридж, Токио и Сидни от споменатите в тази класация!

цитирай
16. scarlety - Аменда,никак не е честно:)))) Но поне ще помечтаем!:))
09.09.2010 11:35
amenda написа:
Не е честно, размечта ме!!!
Толкова красота, и така далеч...

цитирай
17. scarlety - Nicodima,права си за Прага.Била съм там по времето на соца- забележителен град!
09.09.2010 11:37
nicodima написа:
Ама си е за тяхна сметка : )...
Иначе си избирам Кеймбридж!
Поздрави!

цитирай
18. scarlety - Скарлет,прекрасен мечтателен ден ти желая!:))
09.09.2010 11:38
ckarlet написа:
Те наистина са много красиви, Scarlety!
Поздрави за подбраната информация и постинга!
Прекрасен ден ти желая!

цитирай
19. scarlety - Севде,Лиз,
09.09.2010 11:40
Днес ще си избираме дестинации! Поздрави и целувки!:)
Лиз,твоят град е в класацията за България първи номер!:))))
цитирай
20. cindy - Била съм в 4 от тях,
09.09.2010 11:49
от епропейските не съм била само в Кеймбридж, а останалите са по други континенти. Но полека-лека може и да ги отметна някой ден :)
цитирай
21. scarlety - cindy,знам те аз,ти си най-голямата хаймана в блога!:))))
09.09.2010 11:57
cindy написа:
от епропейските не съм била само в Кеймбридж, а останалите са по други континенти. Но полека-лека може и да ги отметна някой ден :)

Не се съмнявам,че скоро ще ни покажеш някои нови снимки от прекрасни градове!:))
цитирай
22. cindy - Охоооо! :)
09.09.2010 12:06
По-голям комплимент май не съм получавала през живота си! :)
Имам стотици снимки, които не съм показвала и все от хубави местенца. От Лондон още нищо не съм качила, също от Мюнхен, че и от Париж и замъците по Лоара не съм, Флоренция, Венеция и т.н. - голям резил! Ще трябва да се поразровя в компа и ще напускам снимки и без това ме обвиняват, че съм писала все други работи, пък съм се сложила в "Туризма". :))
Първият подобен пост, даже ще ти го посветя, защото ме ентусиазира по въпроса. :)
цитирай
23. hristo27 - Бих добавил Виена, Рио де Жанейро, ...
09.09.2010 12:10
Бих добавил Виена, Рио де Жанейро, Монреал ...
цитирай
24. scarlety - Приема се,Христо,без възражения!:))
09.09.2010 12:15
hristo27 написа:
Бих добавил Виена, Рио де Жанейро, Монреал ...

цитирай
25. dolsineq - Флоренция е моята съдба. . . . ;))...
09.09.2010 15:41
Флоренция е моята съдба....;))))))))
цитирай
26. swanlake - При толкова красота по света се чудя ...
09.09.2010 17:05
При толкова красота по света се чудя на дързостта някой да класира най-красивия град. Има повече от 10 ,100 или милион забележителни града по света.
цитирай
27. essy - И от мен малко към непълната им класация...:)))
09.09.2010 17:16
Виена са я казали....Гьор, Утрехт, Амстердам :)))

Благодаря за разходката!
цитирай
28. megg - За субективните и обективни погледи
09.09.2010 17:18
Някой беше казал, че гласът на красотата говори тихо. В постинга ти говори повече от категорично, поздравления! И... пу за мен Париж!
цитирай
29. razkazvachka - Въпрос на вкус! Но пък...
09.09.2010 17:19
прекрасни снимки, а и нашето момче пее върховно!


А и драго ми стана - иде ми да изпадна в умилителна приказка как с Геката се мотахме из Оксбридж - и двата са на по 200 км от Лондон, но какво е това за техните шосета...мммм... им:)))
цитирай
30. hope17 - Безспорно красотата
09.09.2010 18:17
е субективно понятие, често си мисля кое прави един град красив ? Със сигурност не са само сградите, фонтаните и природните дадености...за мен това е атмосферата. Има градове, в които живота диша и пулса им е учестен или забавен. Карат те да спреш и да отдадеш от вниманието си, дори на най-малкото камъче или старина...да слееш собственият си пулс с този на града. Красиво, Скарлети, но по-важно...много смислено !
:)))))
цитирай
31. vedrina - !!!
09.09.2010 18:35
Красиво, невероятно красиво!!!
цитирай
32. newlogic - :)
09.09.2010 19:02
Трябваше да класират София преди Кеймбридж, с безбройните си бездомни кучета (които са като домашни любимци), езера (почти на всяка улица), чистия въздух и разнообразието от всякакъв тип сгради с най-различен дизайн (от панелки, ЕПК, нови и стари тухлени блокове, дървени колибки и т.н) , плюс много още други "красоти".
Но нищо, следващата година ще окраси класацията :)
цитирай
33. gotzageraskov - За сведение Варна на древнобългарски означава именно "КРАСИВ"
09.09.2010 21:11
monaliza121 написа:
Интересна класация.
Трябва да ги обиколя, за да видя дали е вярна:)))))))))
Поздравления, мила О'Хара! Беше ми забавно с най-красивите градове в твоя постинг, но си оставам в моя град, въпреки, че не е в класацията:)))))))))

цитирай
34. esen - Страхотни са! Благодаря ти!
09.09.2010 22:25
Страхотни са! Благодаря ти!
цитирай
35. kometapg - Всеки от тях е със собствено очар...
10.09.2010 00:56
Всеки от тях е със собствено очарование, атмосфера и красота! Много хубав постинг! Поздрави!:)
цитирай
36. eien - Благодаря за приятния постинг, само ме очуди това:
10.09.2010 06:57
Токио е " дом на традиционни японски вили". Няма такова нещо.
Поздрави и не се сърдете. Това е само уточнение..
цитирай
37. scarlety - eien,
10.09.2010 07:26
не съм била в Токио,а и текстът не е мой.Приемам уточнението.Поздрави!
цитирай
38. scarlety - Добро утро!
10.09.2010 07:27
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ<КОИТО СЕ ОТБИХА И КОМЕНТИРАХА! ПОЗДРАВИ!
цитирай
39. scarlety - Давай приказката за Геката,да ви видим перипетиите:)))))
10.09.2010 07:28
razkazvachka написа:
прекрасни снимки, а и нашето момче пее върховно!


А и драго ми стана - иде ми да изпадна в умилителна приказка как с Геката се мотахме из Оксбридж - и двата са на по 200 км от Лондон, но какво е това за техните шосета...мммм... им:)))

цитирай
40. affroditta - Париж е прекрасен. Без конкурен...
10.09.2010 08:59
Париж е прекрасен. Без конкуренция.
цитирай
41. анонимен - А защо не и Петербург ?
11.09.2010 19:32
Все пак се намира в Европейска Русия .............. :))
цитирай
42. scarlety - andreshko-А защо не и Петербург ?
11.09.2010 19:45
andreshko написа:
Все пак се намира в Европейска Русия .............. :))

Не съм ходила там,но съм гледала снимки и съм слушала много за красотата му!:)
цитирай
43. анонимен - moeto mnenie e 4e tova sa naistina mnogo krasivi gradove.
15.12.2010 11:33
scarlety написа:
hel написа:
Според други класации Барселона и Петербург се борели за първото място. Класации различни. Важното е, че има красиви градове и е щастлив, който може да се потопи в атмосферата им!
Поздрав за интересната находка!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: scarlety
Категория: Други
Прочетен: 1735275
Постинги: 166
Коментари: 5043
Гласове: 26478
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031